Stort intresse för att titta på Höglandssjukhusets nya vårdlokaler

Människor strömmar in i en vårdlokal
Öppet hus! När klockslaget var inne strömmade människor in I nya hus 37 för rundvandring. De 500 broschyrer som kommunikatör Johan Andersson och andra delade ut tog snart slut. Foto: Mikael Bergström
Människor strömmar in i en vårdlokalGruppbildTvå personer på bildTvå kvinnor tittar på en skärmEn man och tre kvinnor står tillsammansEn man i skyddskläderEn kvinna och två män står tillsammansTvå kvinnor och ett barn vid ett fönsterTre personer står tillsammansMänniskor tittar ut genom ett fönsterEn familj står vid ett fönsterFolk som kommer och gårTvå kvinnor visar vårdrumExteriörbild på sjukhuset

Den 5 april 2016 togs det första spadtaget. Exakt tre år senare kunde medarbetare och allmänhet strömma in på fredagslunchen för att bekanta sig med den 29 000 kvadratmeter stora och nya vårdbyggnad på Höglandssjukhuset som om ett år kommer att inrymma ortopedklinik och operations- och intensivvårdsklinik – och mycket annat.

Förbluffande fint. Fina och luftiga rum, säger Eksjöbon Bengt-Arne Andersson när han tillsammans med Göran Thorsson och ytterligare omkring 600 medarbetare och invånare tog chansen att fredag den 5 april få en förhandstitt på Höglandssjukhusets stora tillbyggnad.

Det är visserligen drygt ett år kvar innan lokalerna tas i drift, men så här tre år efter första spadtaget går det ändå att få en bra bild av hur det kommer att bli.

– Detta betyder mycket för Eksjö. Det är fantastiskt att regionen satsar i Eksjö. Det ska vi vara glada och mäkta stolta över, tycker Göran Thorsson. Även han Eksjöbo.

Det var många berömmande ord från de invånare som kunnat följa hur den nya sjukhusbyggnaden växt fram bara några stenkast från centrala Eksjö.

”Stärker möjligheten rekrytera”

– Detta blir jättebra. Det stärker sjukhusets möjligheter att rekrytera nya medarbetare. Vi vet ju också att läkare och andra medarbetare trivs här på sjukhuset, säger Bo Olsson.

– Den här satsningen är rolig för sjukvården och Eksjö. Detta är något som vi behöver, säger Stellan Karlsson, pensionerad fastighetschef och Anne-Marie Roos, pensionerad sjuksköterska på akutmottagningen.

För dagens medarbetare på Höglandssjukhuset betyder satsningen förstås också mycket:

– Det blir nytt och fräscht, och något att känna stolthet över som medarbetare och invånare, säger Camilla Stolt, vårdadministratör på kirurgkliniken och bosatt i Aneby.

Balkong för IVA-patienter

– Ett lyft för oss med jättefina lokaler. Här får vi också en stor balkong, där vi har möjlighet att rulla ut patienterna i sängar, säger Katrine Wanvik Gunnarsson och Birgitta Nilsson, sjuksköterska respektive undersköterska på intensivvårdsavdelningen.

De fanns på plats i sina blivande lokaler, och passade på att informera om intensivvårdens verksamhet med en skärmvägg och en del teknisk utrustning.

– Vi kommer att ha fyra IVA-platser som tidigare som vi bemannar, men också två isoleringsplatser, berättar de.

Operations- och intensivvårdskliniken blir en av de stora verksamheterna i det nya huset, med nio operationssalar. Även ortopedkliniken flyttar in, med en vårdavdelning för planerade operationer (främst knä- och höftledsplastik), en avdelning för akuta patienter, samt mottagning, administration, inskrivningsmottagning och träningslokal.

”All vår verksamhet samlas”

– Idag är vår verksamhet utspridd. Nu får vi allt samlat. Dessutom har både inskrivningsmottagning för våra plastikpatienter och träningslokal för dem, tillkommit under planeringen. Detta kommer att bli bättre arbetsmiljö för oss, och mycket bättre för patienterna. Sedan får vi långa korridorer, men där jobbar vi med att få till bra processer, säger Lena Lewnhaupt, biträdande verksamhetschef.

 Johannes Svegard, ortopedläkare och Lisa Offenbartl-Svegard, läkare i intern- och lungmedicin, tittade in i de luftiga ortopedvårdrummen, men utsikt över centrala Eksjö.

– Det är viktigt att visa att vi satsar på sjukhuset, så att vi får fler bra människor som vill arbeta här. Dessutom är det viktigt att vi satsar på våra sjuksköterskor, säger Lisa.

Huset lämnas över 1 februari 2020

Under hösten 2019 fortsätter byggnadsarbetena med mycket inre detaljer.

– Vi följer planen väldigt bra. Allt har fungerat som tänkt. I augusti-september blir byggnadsarbetena klara, sedan fortsätter det med injustering av tekniska system. Första februari lämnar vi över huset till verksamheterna, som sedan flyttar in successivt under maj, säger Stefan Lundin, byggprojektledare på regionfastigheter.