Ryhov nominerat till Årets Park 2019

Parkmiljö
Utemiljön kring hus B2 på Ryhovsområdet utgörs av en stor, lummig park.
ParkmiljöLindalléVattenspegel

Den 450 000 kvadratmeter stora Ryhovsparken vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, med anor från 1500-talet, har en genomtänkt utformning i syfte att ha positiv effekt på vår hälsa. Parken är en av sju nominerade inför tävlingen Årets park, som avgörs på Elmia 26 september.

Rhododendrondal, Vårlunden, Paradiskullarna, sandplantering på takterasser och dammanläggning. Den stora Ryhovsparken har stor variation och artrikedom med allt ifrån träd och buskar till perenner.

När Elmia Park, ett forum för grönare ytor i stadsmiljö, arrangeras på Elmia 24-26 september, är Ryhovsparken en av sju inlämnade förslag från hela Sverige som tävlar om titeln Årets Park 2019.

Utvalda utifrån forskning

– Det är väldigt roligt att vi har blivit nominerade. Nomineringsgruppen har valt ut bidragen utifrån den forskning som finns om utemiljöns inverkan på vår hälsa, säger Robert Burman, landskapsingenjör på mark & trädgård, verksamhetsstöd och service, Region Jönköpings län.

Utemiljöns betydelse för vår hälsa finns det numera stor forskningskunskap om, genom de studier som Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp Skåne, har bedrivit i många år, bland annat genom Patrik Grahn.

Sedan fem år tillbaka har Region Jönköpings län haft ett nära samarbete med SLU när det handlar om att utforma såväl Ryhovsparken som andra utemiljöer kopplade till hälso- och sjukvårdens lokaler.

”Stor betydelse i vårdsammanhang”

– Vi vet att en bra utemiljö har stor betydelse i vårdsammanhang. Det sänker till exempel stressnivåer och blodtryck, förbättrar sömn och minskar behovet av smärtstillande läkemedel. Så utemiljön ha en stor och positiv inverkan, säger Robert Burman.

I sitt beslut att nominera Ryhovsparken pekar jurygruppen just på samarbetet med SLU, men också att mark & trädgård utifrån den senaste forskningen bland annat gör planteringar i sand och biokol och att parken har en tillgänglighetsanpassad kulturstig – Slingan. ”Ryhovsparken är en park som upplevs genomtänkt och som hela tiden förnyas” – skriver juryn.

Torsdagen den 26 september tillkännages vinnaren på Elmia Park, efter den omröstning som skett på mässans hemsida.

Fotnot: Även Rosenlunds rosarium, Jönköping, ingår bland de sju nominerade bidragen

Läs mer:

”En bra utemiljö kan ge lugn, trygghet och livsvilja”(Extern länk)

En läkande utomhusmiljö i sjukvårdens nya lokaler

 Elmia Park: Här kan du läsa om de nominerade parkerna – och rösta(Extern länk)