Röster om yttrandefrihet: Många hot mot friheten att yttra sig

Fyra personer i paneldebatt
Lotta Schüllerqvist, Reportrar utan gränser, Marianne Wulfsberg Hovdan, ICORN och Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare för Svenska PEN samtalade om yttrandefrihet med moderator Anders Rydell. Författare och journalister förföljs och fängslas runt om i världen, även i Europa i länder som Spanien, konstaterade gruppen. Foto: Mikael Bergström

Yttrandefriheten i världen mår allt sämre, med några ljusglimtar som undantag. Den slutsatsen drog flera organisationer när Region Jönköpings län och Västra Götalandsregionen arrangerade konferensen ”röster om yttrandefrihet” på Gummifabriken i Värnamo 12 september 2019.

Yttrandefrihet är en självklarhet idag i Sverige, reglerat i grundlag. Men så har det inte alltid varit.

– Yttrande- och tryckfriheten har genom historien ifrågasatts på olika sätt, till exempel under andra världskriget. Därför är det viktigt att minnas de här personerna och att yttrandefrihet inte är något som vi fått av någon snäll stat eller som vuxit fram organiskt. Det är en rätt som människor har kämpat sig till och tagit. Genom historien har vi hela tiden tagit tre steg fram och två bakåt. Utvecklingen går hela tiden framåt, även om vi springer på motgångar ibland, säger Ola Larsmo, författare, kulturjournalist och samhällsdebattör.

Anders Rydell, journalist och författare och dagens moderator, gav flera exempel på svenska konstnärer och författare som utsatts för såväl hot som misshandel.

– Hoten påverkar dem, som syra som sakta tränger in och påverkar deras sätt att skriva, menade han.

Ny bok om Dawit Isaak

Den svensk-eritrianske journalisten Dawit Isaak har fått betala ett högt pris för sin yrkesutövning. Han sitter fängslad i Eritrea sedan 2000, utan rättegång och utan några rapporter om hans situation.

Den svenske journalisten Martin Schibbye, som själv bland annat satt fängslad i grannlandet Etiopien i 468 dagar, har nyligen kommit ut med en bok om Dawit Isaak, byggd på en rad intervjuer.

– Boken ska ses som en protest mot glömska och ett upprop för att han ska bli frisläppt. Jag ville bland annat beskriva hur Dawit Isaak har inspirerat som publicist, förklarade Martin Schibbye i ett panelsamtal med Anders Rydell.

Hot och fängelse i många länder

En blick ut i världen ger en dyster bild av situationen för yttrandefrihet och tryckfrihet, med hotade och fängslade journalister, författare och konstnärer i många länder.

– Under tio år har cirka 1 000 journalister dödats. Enbart 30 hittills i år. Det farligaste landet för en journalist är Mexico, säger Lotta Schüllerqvist från Reportrar utan gränser, när hon beskriver hur hennes organisation arbetar med villkoren för världens reportrar.

Bredda perspektiven

Region Jönköpings län, kultur & utveckling, arrangerade denna konferens tillsammans med Kultur i Väst.

– Det har funnits ett behov under flera år att fokusera kring frågorna om yttrandefrihet eftersom de blir allt mer profilerade både globalt och nationellt. Vårt fleråriga arbete att ta emot fristadsförfattare gör att vi nu ville ta ett bredare perspektiv på den här frågan och ge kunskap om vad yttrandefrihet betyder, säger Jörgen Lindvall, kulturchef i Region Jönköpings län.

Läs mer och se filmklipp:

Röster om yttrandefrihet: Många hot mot friheten att yttra sig