Rökfria entréer till vårdcentraler och sjukhus

Skylt om rökförbud
Den som besöker en vårdcentral eller ett sjukhus i Jönköpings län passerar en entré som är rökfri. Utifrån den nya tobakslagen 1 juli 2019 har Region Jönköpings län infört rökfritt 20 meter utanför alla entréer. Foto: Alexandra Svedberg
Skylt om rökförbudEn skylt som anger att det är rökfritt sjukhus

Den som besöker en vårdcentral eller ett sjukhus i Jönköpings län passerar en entré som är rökfri. Likadant för den som väntar på en buss eller ett tåg, vid hållplats eller perrong.

Det är en av effekterna av den nya tobakslagen 1 juli 2019 som innebär rökförbud vid bland annat uteserveringar, perronger, busshållplatser och allmänna lekplatser. Region Jönköpings län har anpassat sin yttre miljö till det nya lagkravet.

– Vi gjorde under våren 2019 en inventering av våra entréer, tog bort de askkoppar som fanns och satte upp skyltar om rökförbud där skyltning saknades. Lagen säger inget om avstånd, men vi anger att det ska vara rökfritt 20 meter utanför våra entréer. Ingen ska behöva utsättas för cigarettrök på väg in i våra fastigheter. Nu utreder vi vad vi ska göra mer för att få en bättre miljö med mindre cigarettrök, säger Robert Burman, landskapsingenjör på Region Jönköpings län.