Region Jönköpings läns kärlkirurger utbildar i Etiopien

Operationssal i Etiopien
De tekniska förhållandena är enkla när patienterna opereras på Black Lion Hospital i Etiopien. Foto: Veronica Skoog
Operationssal i EtiopienTre personer på bildTvå personer på bild

Etiopien vill utveckla sina resurser för kärlkirurgi. Därför ska kärlkirurger från sydöstra sjukvårdsregionen ( Östergötland, Jönköping och Kalmar) regelbundet utbilda kollegor på det stora Black Lion Hospital i huvudstaden Addis Abeba.

– Deras patienter är radikalt annorlunda jämfört med Sverige. Snittåldern är bara hälften mot i Sverige, 32 år, och många har kärlförändringar som vi ser väldigt sällan eller inte alls i Sverige, som tumörer på halspulsåder eller skottskador, säger Erik Wellander, kärlkirurg i Region Jönköpings län.

Tillsammans med kollegan Veronica Skoog besökte han i november 2017 sjukhuset i Addis Abeba där doktor Nebyou arbetar, den enda färdigutbildade kärlkirurgen i hela Etiopien med 100 miljoner invånare!

Föreläste och opererade

– Vi fick föreläsa, vara med på mottagning, välja ut patienterna och sedan operera. Ett vanligt problem i Etiopien är fel på hjärtklaff beroende på reumatisk feber som barn, som inte blivit tillräckligt behandlat. De har också en del fall av stroke, ofta orsakat av förmaksflimmer som man får av sitt klaffel. Men här döljer sig nog också en del förträngning av halspulsåder, något som de inte letar aktivt efter, säger Erik Wellander.

De tekniska förutsättningarna är helt annorlunda. Ultraljudsapparaten var trasig. Personalen har egna kläder som de tar hem och tvättar. Men operationsinstrumenten var nyss utbytta.

Dammoln i operationssalen

– De gamla saxarna gick knappt att klippa med. Operationen skedde med öppna dörrar till salen. Utanför pågick renovering, så ett dammoln spred sig i operationssalen. Man tvättar sig med en tvålbit inför operation, men ingen handsprit. Men de använder faktiskt dubbla handskar, så på det sättet blir de sterila, säger Veronica Skoog.

Hon opererade bland annat tillsammans med doktor Nebyou, ett samarbete hon upplevde väldigt positivt.

– Även den duktigaste behöver också någon att diskutera med, konstaterar hon.

Det är genom IMP (internationella medicinska programmet) i Linköping som ett samarbete med Etiopien har inletts. Våren 2017 skedde ett första besök i Addis Abeba av kärlkirurgerna Håkan Åstrand från Jönköping och Fredrik Lundgren från Kalmar och halvåret senare besökte doktor Nebyou och två ST-läkare Sverige och studerade sjukvården, innan det var dags för Erik och Veronica att resa dit.

Utbilda sex veckor per år

– Vi ska nu försöka få till att vi kärlkirurger från sydöstra sjukvårdsregionen fördelar sex veckor per år mellan oss för att utbilda i Addis Abeba, under minst några år, säger Erik Wellander.

Sjukhuset i Addis Abeba har genom åren haft amerikanska kärlkirurger. Nu finns alltså svenska kärlkirurger där regelbundet. IMP i Linköping driver ett program kring hjärtklaffsoperationer, och ett mångårigt samarbete med Norge har utvecklat neurokirurgin.

– Vi känner oss väldigt välkomna. De håller just på att skriva en läroplan för kärlkirurger, som de bett oss om åsikter om. Det gäller att ha kontinuitet, så kan det bli bra. När vi hjälpt till att utbilda en kärna av kärlkirurger kan de sedan fortsätta själva, säger Erik Wellander.

Forskningsprojekt på sikt

På längre sikt finns förstås möjligheten att också ha forskningssamarbete, likt det som de norska neurokirurgerna har med sjukhuset.

– Jag skulle gärna ta med mig en hematolog, en person kunnig på blod, i framtiden för att göra provtagning för forskningsstudier.

På det personliga planet är det förstås också en upplevelse att få bidra med att utveckla kärlkirurgin i en annan kultur, land och en sexmiljonersstad där utvecklingen går fort.

– Vi återvänder väldigt gärna dit, säger Erik och Veronica.