Region Jönköpings län har tre nomineringar till Klimatpriset 2018

Solceller
Region Jönköpings läns storsatsning på solceller är en av tre nominerade åtgärder inför årets Klimatpris. Foto: Johan W Avby

17 000 kvadratmeter solceller, ett sjukhusområde klimatanpassat för skyfall och satsning på stadstrafik med elhybridbussar. Dessa tre satsningar inom Region Jönköpings län är nominerade till årets Klimatpris 2018.

Bland de 16 nomineringar som kommit in till Klimatrådet inför årets Klimatpris finns till exempel transportföretag, mediaföretag, utbildare, värdshus och olika organisationer. Dessutom tre olika projekt inom Region Jönköpings län:

* Region Jönköpings läns satsning de närmaste åren på att förse hustak med drygt 17 000 kvadratmeter solceller, som ska producera drygt tre gigawattimmar elenergi, cirka sju procent av elbehovet.

* Den satsning som landskapsingenjör Robert Burman på Mark och Trädgård, regionfastigheter, lett för att klimatanpassa sjukvårdsområdet på Ryhov efter den stora skyfallet 2013, en lösning som smälter in i landskapet. Bland annat byggdes en vattenväg, en avrinningsväg för ytvatten, som passerar många av sjukhusområdets parker.

* Länstrafikens satsning på ett helt nytt stadstrafiksystem i Värnamo trafikerat av laddhybridbussar, en satsning som innebär minskade utsläpp, bättre stadsmiljö och ett ökat antal resenärer.

– Klimatpriset har delats ut sedan 2012. Det finns ett ökat intresse för klimatfrågan och priset är en viktig del för att lyfta fram goda exempel och visa att många aktörer deltar i det här arbetet, säger Andreas Olsson, sekreterare i Jönköpings läns Klimatråd.

Region Jönköpings läns miljöchef Maria Cannerborg är förstås glad över hela tre nomineringar:

– Fantastiskt, jätteroligt. Det märks att det finns ett starkt engagemang för de här frågorna, och att vårt arbete på många fronter leder till att vi ligger i framkant.

Den 19 september 2018 koras årets vinnare i samband med att årets Klimatvecka avslutas på Kulturhuset Spira i Jönköping.

Läs mer: Vem vinner klimatpriset 2018(Extern länk)