Psykiatriska vården och omsorgen anställer utbildade peer support

En grupp människor står runt ett ståbord
Dags för peer support och tänkbara arbetsgivare att mötas. Madicken Olofsson, Gränna,peer support , Carolina Väisänen, Mullsjö, peer support , Carolina Sjölander, Värnamo, peer support, Helena Fager, psykiatriska kliniken Höglandssjukhuset, Marcus Nylander, socialtjänsten Eksjö kommun samt Luis Björnholm, Nässjö, peer support, fick en pratstund medan ”speeddating” mellan peer support och arbetsgivarna pågick för fullt. Foto: Mikael Bergström

Efter fem veckors utbildning är nu elva personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa klara för projektanställningar som peer support inom den psykiatriska specialistvården i Region Jönköpings län och den kommunala omsorgen för att med sin egen erfarenhet vara ett stöd för patienter och brukare.

– Alla har vi vår egen erfarenhet, vårt eget helvete bakom oss. Nu vill jag istället försöka hjälpa andra, så att de inte ska hamna där jag gjorde, säger Luis Björnholm från Nässjö.

Han är en av de elva personer som under våren deltagit i utbildningen till peer support, personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa, som ska anställas inom den psykiatriska hälso- och sjukvården och kommunala omsorgen.

– Jag har haft sju-åtta år av bland annat depressioner, psykoser och hallucinationer. Jag har flera gånger rekommenderats inläggning, men inte velat göra det på grund av min stolthet – jag ville klara mig själv utan hjälp.

Hans sjukdomsperiod ligger nu ett antal år tillbaka i tiden, och han har de senaste åren föreläst om sin sjukdomstid i olika utbildningssammanhang. Tipset om utbildningen till peer support ser han som en fullträff.

Dela erfarenhet och hjälpa

– Jag blev jätteglad. Det är inte i många jobb man får chansen att dela med sig av sin erfarenhet – och hjälpa andra.

Efter en fem veckor lång utbildning på halvtid är han nu beredd att söka en av de tjänster som kommer att finnas inom Region Jönköpings läns psykiatriska specialistvård, och i kommunerna Eksjö och Jönköping.

”Viktig del i klinikens utveckling”

Psykiatriska kliniken på Höglandssjukhuset har planerat att anställa två peer supporters.

– Det kommer att betyda jättemycket och vara en viktig del i klinikens utveckling. Vi arbetar mycket med personcentrerad vård, och med peer support blir det ”på riktigt”. En peer support kan vara länken mellan vården och patienten, vara hoppingivande och göra det lättare för en patient att öppna sig. Peer support kan också ta tillvara patientens synpunkter och önskemål. Vi måste hela tiden fråga våra patienter om vi gör rätt saker och få in fler perspektiv i vårt utvecklingsarbete, säger  vårdenhetschef Helena Fager.

Läs mer och se fler bilder:

Psykiatriska vården och omsorgen anställer utbildade peer support