Pressmeddelande 8 januari 2020: Jönköpings län och Kronobergs län blir fokuslän för mathantverk

En kvinnlig bagare arbetar med deg.
Bagaren Sara Fjärrstrand håller inspirationskurs 2018 i bageri i Köping. Sara har bakat sedan hon var barn och blev utbildad bagare 2011. Hon gillar att jobba med surdegsbröd och kulturspannmål. 2016 tog hon plats i Svenska bagerilandslaget där hon varit med om att ta hem både guld, silver och brons i Nordiska mästerskapen. Nu planeras nybörjarkurser och inspirationsdagar i Jönköpings län, dock med andra kurslärare. Foto: Anna Berglund

Eldrimner, nationellt resurscentrum för mathantverk, kommer under 2020 att arbeta extra med mathantverket och mathantverkarna i Jönköpings och Kronobergs län. Syftet är att inspirera fler till att utbilda sig och i förlängningen starta mathantverksföretag.

– Eldrimners arbete med att stärka och synliggöra mathantverket i våra län går hand i hand med målen och ambitionerna som finns i de regionala livsmedelsstrategierna, säger Christina Odén på Region Jönköpings län, projektledare för den regionala livsmedelsstrategin i Jönköpings län och Rebecka Wikström, projektsamordnare livsmedelsstrategin i Kronobergs län.

I de län som utses till fokuslän samarbetar Eldrimner mer aktivt med regionala aktörer, till exempel Region Jönköpings län. Bland annat ordnas aktiviteter som bidrar till att skapa nya mathantverksföretag.

 – Eldrimner har under lång tid utvecklat metoder och nätverk för att boosta det lokala mathantverket, säger Anna Berglund som är ansvarig för Eldrimners arbete med fokuslän.

Nybörjarkurser i mathantverk

Under året kommer Eldrimner att förlägga nybörjarkurser i mathantverk i dessa län, samt ordna inspirationsdagar där allmänheten får chans att prova på mathantverk som bakning, ystning, korvtillverkning och marmeladkokning.

– Länen har redan många bra förutsättningar inom livsmedel, jordbruk och företagande. Genom att sätta extra fokus på mathantverket som redan finns och inspirera fler till att utbilda sig tror jag att fler kommer att starta mathantverksföretag de närmaste åren, säger Anna Berglund.

Till de regionala aktörer som Eldrimner samarbetar med hör Hushållningssällskapet i Jönköpings län, Smålands Turism, Destination Småland, LRF, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Region Jönköpings län och Länsstyrelsen i Kronobergs län.

För mer information:

Anna Berglund, anna@eldrimner.com, 010-225 33 07

Christina Odén, christina.oden@rjl.se, 073-025 94 18

Rebecka Wikström, rebecka.wikstrom@lansstyrelsen.se, 010-223 73 84