Pressmeddelande 13 november 2019: Nästa vecka startar årets influensavaccination

Från och med tisdagen den 19 november kan Jönköpings läns invånare vaccinera sig mot årets influensa på någon av länets vårdcentraler.

Med den mörkare årstiden runt hörnet gör sig nu länets vårdcentraler redo att ta emot invånare som vill vaccinera sig mot säsongsinfluensan. 

− I år fokuserar vi extra på att nå ut till de lite yngre personerna som tillhör någon typ av medicinsk riskgrupp, till exempel kronisk hjärt- och lungsjukdom, nedsatt andningsförmåga och nedsatt immunförsvar, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare Region Jönköpings län.

− De grupperna är extra viktiga eftersom de kanske inte känner sig så sjuka i vardagen men de har både en ökad risk att bli allvarligt sjuka av influensa och dessutom få en försämrad grundsjukdom.

Eftersom influensavirus ständigt förändras så anpassas vaccinet varje år för att ge skydd mot de typer av influensa som förväntas få störst spridning under kommande säsong. Skyddseffekten är som störst de första månaderna men avtar därefter med tiden.

− Därför är det viktigt att vaccinera sig mot influensa varje år, säger Malin Bengnér.

Region Jönköpings län har under flera år varit bland de bästa i landet när det gäller att vaccinera personer som är 65 år och äldre. Så även i fjol, då 64 procent av alla över 65 år vaccinerades. Det kan jämföras med 52 procent som var totalsnittet i resten av Sverige.

Läs mer om influensavaccination här: 1177 Vårdguiden(Extern länk)

 

Kontakt:

Malin Bengnér, smittskyddsläkare
010-242 23 34
malin.bengner@rjl.se