Pressinbjudan 7-9 maj 2018: Rehabveckan tar upp kognitiva funktionsnedsättningar efter förvärvad hjärnskada

Den 7–9 maj 2018 arrangeras Rehabveckan på Kulturhuset Spira i Jönköping. Omkring 300 deltagare ska diskutera bland annat rehabiliteringsmetoder vid kognitiva funktionsnedsättningar – mental trötthet – hos personer som fått en hjärnskada efter stroke, långvarig stress eller trafikolycka.

– Vi försöker lyfta fram aktuella ämnesområden och en del nya aspekter inom rehabiliteringsmedicin. Två områden som vi kommer belysa är hjärnskador och benamputationer, säger Jan Burensjö, verksamhetschef på rehabiliteringsmedicinska kliniken i Region Jönköpings län, som är lokal arrangör tillsammans med Svensk Förening för Rehabiliteringsmedicin. I år är det dessutom 50 år sedan rehabiliteringsmedicinska kliniken bildades.

Mental trötthet efter långvarig stress

Ett exempel på ett aktuellt område är kognitiva funktionsstörningar såsom problem med uppmärksamhet, koncentration, inlärning samt minne som personer kan få efter en hjärnskada som uppkommit i samband med en trafikolycka eller stroke. Dessa personer kan för omgivningen verka fysiskt återställda, men hjärnan sysslar med mycket mer än att koordinera ben- och armrörelser. De kognitiva funktionsstörningarna kan ofta förbättras under lång tid efter skadan med rehabilitering av olika kompetenser i team.

Öppen föreläsning för allmänheten I år är en föreläsning öppen för allmänheten på temat fysisk aktivitet och träning för dig med funktionsnedsättning. Victor Sjöstedt berättar om sin resa från att han som 14-åring skadade sig och hamnade i rullstol fram till Paralympics i Rio de Janeiro där han deltog med paralandslaget i bordtennis.

Medierna är välkomna!

Medier är välkomna att besöka konferensen, lyssna på föreläsningar och intervjua deltagare.

Tid: Måndag 7 maj klockan 17–18.30 – föreläsningen med Victor Sjöstedt.

Tid: Onsdag 9 maj klockan 10.00 – föreläsningen ”Teamarbete vid lätt till medelsvår kognitiv funktionsnedsättning efter förvärvad hjärnskada”.

Plats: Kulturhuset Spira, Jönköping

Läs mer:

Rehabveckan 2018(Extern länk)

Kontakt:

Jan Burensjö
Verksamhetschef rehabiliteringsmedicinska kliniken
072–220 99 50

Vesna Papacikic Nilsson
Kommunikationschef Psykiatri, rehabilitering och diagnostik
070–682 23 38