Pressinbjudan 27 september: Demokratisoppa firar fem år med Alexandra Pascalidou

En kvinna står lutad mot en blå vägg
Hur skapar vi ett samhälle där alla, oavsett könsidentitet, ålder eller nationalitet, blir delaktiga i samhällsutvecklingen? Hur kan vi göra demokrati? Om dessa frågor föreläser Alexandra Pascalidou på fredag 27 september, när Demokratisoppa firar de första fem åren i Jönköping. Foto: Thron Ullberg

Hur skapar vi ett samhälle där alla, oavsett könsidentitet, ålder eller nationalitet, blir delaktiga i samhällsutvecklingen? Hur kan vi göra demokrati? Om dessa frågor föreläser Alexandra Pascalidou på fredag 27 september, när Demokratisoppa firar de första fem åren i Jönköping.

Demokratisoppa Jönköping – det är soppa och föreläsning, samtal och insikt i form av en föreläsningsserie i Jönköping. Välkommen att lyssna och delta! Fredag 27 september serveras soppa från 11.00 till de 100 först anmälda i Orangeriet, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University. Själva föreläsningen startar klockan 12.00 i JU-aulan.

En stark profil inom demokrati och mänskliga rättigheter

Alexandra Pascalidou är flerfaldigt prisbelönt journalist, författare och programledare. Kampen för jämställdhet, jämlikhet, mångfald och mänskliga rättigheter löper som en röd tråd genom allt hon gör – från TV, teater och föreläsningar till kritikerrosade böcker. Alexandra Pascalidou föddes som europé i Rumänien, växte upp i en grekisk bergsby och hamnade till slut i Rinkeby som världsmedborgare och välkänd profil inom kultur och media.

Arrangörer är Europa Direkt i Jönköpings län, Region Jönköpings län, Universitets- och högskolerådet/Den globala skolan och Sensus i samverkan med Jönköpings kommun och Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Tusentals deltagare under de första fem åren

Under de senaste fem åren har tusentals deltagare på Demokratisopporna lärt sig mer om vad som utvecklar och utmanar vår gemensamma demokrati. Över en tallrik soppa har deltagarna mött ett stort antal föreläsare som alla berört aktuella teman och samhällsfrågor.  

Demokratisopporna har bland annat handlat om hur de globala målen i Agenda 2030 ger en hållbar samhällsutveckling, hur Sveriges roll i EU påverkar globalt eller omvänt – hur stora världshändelser kan ge lokala avtryck. Nu firar vi med en Demokratisoppa de luxe, med fler medarrangörer och plats för en större publik.

Media är välkomna!

Dag och tid: Föreläsningen startar klockan 12.00, fredag 27 september 2019
Plats: JU-aulan, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping University

Kontakt:
Sophia El Masry,
verksamhetsledare Europa Direkt i Jönköpings län
Regional utveckling,
Region Jönköpings län
0722-22 93 56
sophia.el.masry@rjl.se