Podden Nära dig – berättelser från patienter och närstående

Tre personer sitter på en gräsmatta och samtalar.
Nu startar podden Nära dig. Foto: Frida Halvardsson

Region Jönköpings län startar nu en podd, Nära dig. Vi vill ge lyssnarna berättelser om vården som ibland tar tid att berätta, för att en större bild ska framträda. Det kan exempelvis handla om att få en diagnos, hur ett vårdförlopp kan gå till eller om att berätta för sitt barn att man har cancer.

Nära dig kan ses som en fördjupning till nyheter som publiceras i Region Jönköpings läns övriga kanaler. I podden möter vi patienter, närstående, och ibland anställda,  som får berätta sina egna historier. Vi hoppas att vi genom dessa samtal kan sprida erfarenheter och kunskaper som är värdefulla för många.

Lyfter fram barn

Ett prioriterat mål för Region Jönköpings län är att sprida kunskap om barn och ungas rättigheter. I de första avsnitten av podden har vi därför valt att lyfta fram berättelser där barn och unga står i centrum.

I första avsnittet hör du Gulnaz Ter i Jönköping om hur det är att vårda sin njursjuke son Zeki, två år, i hemmet. Hon berättar om de jobbiga nätterna men också om tacksamheten över att kunna ha sin sjuka son hemma och vårda honom själv.

– Det var en helt ny värld för oss, men för mig är det inte svårt att lära mig. 

Hittade bättre på sjukhuset än hemma

I kommande avsnitt får vi bland annat  höra Ida Johansson, 17 år, från Tranås, som levt med en ovanlig magsjukdom hela sitt liv.

– När jag var liten var sjukhuset som mitt hem. Jag hittade bättre där än i vårt hus, berättar hon. Jag har inte kunnat resa och vara så mycket med vänner. Men det har jag tagit igen nu. 

Lyssna

Du kan lyssna på Nära dig på https://www.1177.se/Jonkopings-lan/(Extern länk) och på https://naradig.podbean.com/(Extern länk)
Nära dig görs av Region Jönköpings läns kommunikationsavdelning. I de första avsnitten är det Alexandra Svedberg som intervjuar, Anna Lindman har producerat.

Kontakt:
Alexandra Svedberg, kommunikatör och producent
072-205 37 68
alexandra.svedberg@rjl.se

Anna Lindman, kommunikatör och producent
070-308 89 25
anna.lindman@rjl.se