Övertandläkare forskar om Nobelprisprotein

Porträttbild på en kvinnlig tandläkare samt bild på proteinet.
Shariel Sayardoust, övertandläkare och specialist inom parodontologi (tandlossning) vid Odontologiska Institutionen i Jönköping, har själv studerat proteinet HIF-1α i sin forskning. Foto: Johan W Avby

Nobelpriset i medicin delas i år ut för grundläggande forskning om hur celler anpassar sig efter syretillgång - bland annat proteinkomplexet HIF-1α. Samma protein har Shariel Sayardoust, övertandläkare och specialist inom parodontologi vid Odontologiska Institutionen (OI) i Jönköping, studerat i sin forskning.

Årets Nobelpris i medicin gick till de tre läkarna William G. Kaelin Jr, Sir Peter J. Ratcliffe och Gregg L. Semenza. De har studerat proteinet HIF-1α och hur det i princip gör att alla celler i kroppen får tillförsel av syre.

Proteinet spelade stor roll vid tandlossning

Shariel Sayardoust, övertandläkare och specialist inom parodontologi (tandlossning) vid OI, har själv studerat proteinet i sin forskning.

I sin doktorsavhandling från 2017 studerade hon hur olika tandimplantatytor påverkar benförlusten och läkningsprocessen hos rökare med stor risk för tandlossning. HIF-1α visade sig spela en stor roll i den processen.

– Vi upptäckte att HIF-1α har en skyddande inverkan i överkäken. Benförlusten var mindre hos de patienter som hade en hög grad av proteinet i käkbenet när implantaten opererades in. Det sambandet har aldrig tidigare visats inom forskningen, berättar Shariel Sayardoust.

Identifiera riskpatienter

Att just HIF-1α har en huvudroll i årets medicinska Nobelpris tycker Shariel är spännande och ser fram mot vad den fortsatta forskningen kring proteinet kan innebära.

– Det är något för tidigt att dra för stora slutsatser men i framtiden skulle man kanske kunna se om en patient ligger i riskzonen för tandlossning genom att ta reda på hur mycket eller hur lite av HIF-proteinet som finns i käkbenet.

DANIEL WINDRE

Läs mer om Shariel Sayardousts forskning (nytt fönster) (Extern länk)