MR-dagarna i Jönköping utbildade i mänskliga rättigheter

Tekie Mussa, hälsokommunikatör i Region Jönköpings län fanns på plats i regionens monter för att berätta om det arbete som hälsokommunikatörerna gör bland nyanlända och asylsökande.
Tekie Mussa, hälsokommunikatör i Region Jönköpings län fanns på plats i regionens monter för att berätta om det arbete som hälsokommunikatörerna gör bland nyanlända och asylsökande. Foto: Johan W Avby

”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter”. Så inleds FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från 1948. Hur de ska värnas och stärkas, var temat när MR-dagarna, Nordens största arrangemang om mänskliga rättigheter, hölls i Jönköping med Region Jönköpings län som deltagare.

– När du har smakat på möjligheten att göra något för andra människor går det inte att sluta. När jag och mina kollegor gör små saker för nyanlända människor, då händer underbara saker. Du behöver inte göra mycket för att dörrar ska öppnas. Att se detta betyder allt för oss – det är därför vi fortsätter.

Förklaringen kommer från Julia Sandwall, projektledare för nationella integrationsprojektet Songlines samt för Region Jönköpings läns projekt Kulturinsatser för asylsökande och nyanlända.

Gav bild av MR i världen

Tillsammans med Diakonia:s generalsekreterare Georg Andrén, Samuel Opio, hbtq-aktivist i Uganda och Anna Ardin från Forum, deltog Julia Sandwall i MR-dagarnas inledande panel som tecknade en bild av hur det står till med de mänskliga rättigheterna.

Tre dagar, 200 programpunkter, 500 talare, 100 volontärer och flera tusen besökare. MR-dagarna på Elmia i Jönköping var en stor manifestation för mänskliga rättigheter. Hur viktigt detta är pekade invigningstalarna på.

”Viktigt flytta fram positionerna”

– Mänskliga rättigheterna tar två steg framåt och ett steg bakåt hela tiden. Så en sådan här konferens är viktig för att flytta fram positionerna, säger Benton Wolgers, styrelseordförande i Ordfront, grundare av MR-dagarna år 2000, och en av dagens elva arrangörer.

Georg Andrén, tidigare ambassadör i Guatemala, idag generalsekreterare för Diakonia, ser både positiva och negativa tecken i världen.

– Situationen för människorättsförsvarare världen över är väldigt allvarlig. De fängslas och medier stängs ner. Maktens attityd hårdnar över hela världen. Men vi ser också något hoppingivande, som nya former för att organisera oberoende media, och unga människor som mobiliserar. Det utmanar oss att lägga örat mot marken för att förstå hur vi kan stötta nya mobiliseringar, säger Georg Andrén.

Läs mer och se filmande intervjuer:

MR-dagarna i Jönköping utbildade i mänskliga rättigheter