Mer dans till fler i länet

Sex män står i grupp på en scen. De är klädda i t-shirts och mjuka byxor i jordfärger och hoppar rakt upp från det svarta trägolvet. De tittar upp mot strålkastarljuset.
Tisdag 1 oktober går dansbussen från Eksjö och Nässjö till föreställningen NÄSS med fransk-marockanska danskompaniet Cie Massala på Kulturhuset Spira. Foto: Charlotte Audureau

Genom projektet DANSspår ska fler länsbor hitta till dansen, få nya intryck och uppleva spännande föreställningar. Under tre år ska Camilla Eskel jobba för mer dans i hela länet – och för att få fler verksamma koreografer och dansare att komma hit.

– Vi vill att dansen ska märkas mer i Jönköpings län, säger Camilla Eskel som är utvecklare med särskild inriktning på dans, och projektledare för DANSspår. Många människor tycker att moderna dansföreställningar kan vara lite knepiga – men du behöver inte alls förstå, kanske mer låta dig svepas med av en känsla. Bra dans ska vara en upplevelse.

Lokal förankring

Den här satsningen på dans genomför Region Jönköpings län i samarbete med kommunerna Gnosjö, Jönköping och Värnamo samt Smålands Musik och Teater. Camilla Eskel hoppas att fler kommuner och samarbetspartners kommer med under projektet, som pågår till december 2021. DANSspår har också ett utvecklingsbidrag från Kulturrådet.

– Vi kommer jobba med lokal förankring i kommunerna, bland annat med publikutvecklare som ska öka kunskapen och få fler att våga uppleva dans. Att hitta nya spelplatser är också en del av projektet, berättar Camilla Eskel.

Dansbussar och residens

Kulturhuset Spira i Jönköping är en självklar scen för dans i länet, men förhoppningsvis blir det också föreställningar i konsthallar, skolor eller utomhus. Särskilda ”dansbussar” kommer gå från andra orter till de olika föreställningarna, så att fler kan ta del av utbudet.

– Dansbussarna tjuvstartade redan förra året, då bussar från Tranås, Gislaved och Eksjö/Nässjö gick till tre dansföreställningar i Kulturhuset Spira. Bussarna var i princip fullsatta, så intresset finns. Men dansen behöver lite extra skjuts för att få en större plats i länet, menar Camilla Eskel.

I projektet DANSspår genomförs också flera dansresidens, alltså att koreografer eller dansare från en annan ort får möjlighet att jobba med ett särskilt projekt, utveckla en idé eller ett samarbete under en bestämd period. Under sommaren 2019 arbetade performancegruppen ReAct! i Tranås under några veckor. Inför ett kommande arbete utforskade gruppen hur mobiltelefoner kan användas på olika sätt i en konstnärlig produktion och hur publiken reagerar. Residensen är ett sätt att få fler professionella utövare av dans till Jönköpings län och att utöka samarbetet mellan de som redan finns här.

Tre föreställningar i höst

Hösten 2019 ingår flera spännande och väldigt olika föreställningar i DANSspår, som både spelas i Jönköping och på olika platser i länet. Till den fransk-marockanska produktionen Näss i Kulturhuset Spira 1 oktober går det en dansbuss från Eksjö och Nässjö. I samband med föreställningen Solitude, som spelas i Jönköping och Värnamo, blir det publiksamtal ”Från folkhemmet till ensamhet” på Jönköpings läns museum den 9 oktober.

– Och att entreprenörkommunen Gnosjö har köpt in The most human, en dansduett mellan en människa och en robot, till det lilla missionshuset i Hyltan är jättespännande, tycker Camilla Eskel. Målet är mer dans till fler, och dit hoppas jag att vi når.

DANSSpår hösten 2019:

NÄSS - sju dansare från hyllade franska danskompaniet Cie Massala oss med till Marockos gator och Paris förorter, med influenser från både nordafrikansk tradition och modern hiphop. 1 oktober i Kulturhuset Spira. Anmälan till dansbuss från Eksjö/Nässjö görs till camilla.eskel@rjl.se 

SOLITUDE - om konflikten mellan kollektiv och individ, om oberoende och ensamhet, folkdans och modern dans. Och du som vill får också dansa!
14 oktober i Gummifabriken, Värnamo och 16 oktober i Kulturhuset Spira. 

THE MOST HUMAN Två dansare, den ena en robot, i en föreställning om vad som är mänskligt och äkta. Kommer robotarna att ta över – eller kan vi samarbeta? 
30 november i Kulturhuset Spira, 5 december i Hyltans missionshus, Gnosjö.

Samtliga föreställningar turnerar med Dansnät Sverige, med stöd av Kulturrådet. Läs mer om föreställningarna på Dansnät Sverige(Extern länk) eller Smålands Musik & Teaters webbplats(Extern länk)

Kontakt
Camilla Eskel, utvecklare dans
Utbildninge och kultur, Region Jönköpings län
camilla.eskel@rjl.se, 072-204 52 95

FAKTA DANSSPÅR:
Huvudaktör: Region Jönköpings län, Kultur och utveckling
Samverkansparter: Gnosjö kommun, Jönköpings kommun, Värnamo kommun och Smålands Musik & Teater
Finansiering: Region Jönköpings län, medverkande kommuner och Kulturrådet.
Pågår: 1 juni 2019 – 1 juni 2022

Läs mer om projektet: https://utveckling.rjl.se/vad-pagar/dansspar(Extern länk)