Länstrafiken serverade kaffe i morgonrusningen

Tre personer står tillsammans med en buss i bakgrunden
Vilket trevligt initiativ, tyckte Karina Holm när hon möttes av en kopp kaffe vid Juneporten i Jönköping, serverad av Carl-Johan Sjöberg, vd Jönköpings Länstrafik, och Liza Oswald (S) ersättare i nämnd för trafik, infrastruktur och miljö. Foto: Mikael Bergström
Tre personer står tillsammans med en buss i bakgrundenTre kvinnor står tillsammans med kaffekoppar i händernaTre män och en kvinna står tillsammans och pratar vid en busshållplats

En kopp rykande hett kaffe mötte resenärerna i morgonrusningen vid Juneporten, Råslätt och Esplanaden i Huskvarna, när det var dags för första vardagen efter påskhelgen. För Jönköpings Länstrafik är det ett sätt att lyssna in resenärernas synpunkter.

– Vilket trevligt initiativ. Jag åker buss mycket, mest linje 1 och 2. 2:an fungerar helt utan problem, 1:an lite si och så i vintras med alla vägarbeten, men nu är det mycket bättre, säger Karina Holm, som möttes med en kopp kaffe av länstrafikens vd Carl-Johan Sjöberg när hon klev av vid Juneporten i centrala Jönköping.

Även längre turer brukar Karina ofta göra med buss eller tåg.

– Jag gjorde mig av med min bil för två år sedan på grund av miljötänk. Det är lätt att få klimatångest. Men ibland hyr jag bil, till exempel när jag ska hälsa på barnbarn i Hjo. Men ibland kan det vara trevligt att ta buss dit också.

Servering på tre platser

Hon var en av många resenärer vid Juneporten, Råslätt och Esplanaden i Huskvarna som möttes av kaffe denna morgon, serverat av Länstrafikens tjänstemän och politiker från Region Jönköpings läns nämnd för trafik, infrastruktur och miljö, som ansvarar för kollektivtrafiken.

– Detta brukar vara väldigt uppskattat. Det är väldigt bra att träffa resenärerna så här. Vi ligger bra till i mätningarna om kundnöjdhet, och vi får ofta positiva kommentarer, säger Anne Mårtensson, marknadschef på Jönköpings Länstrafik.

Jasmine Lilja och Sona Johansson tog emot varsin kopp kaffe på väg till skoldagen på Drottning Blankas gymnasium i Jönköping.

– Vi läser vård- och omsorgsprogrammet och åker mycket buss. Det funkar bra, tycker de.

Malin Bengtsson var en annan nöjd resenär.

Buss på vintern, cykel på sommaren

– Jag bor vid Huskvarnaberget och cyklar på sommaren och åker buss vinterhalvåret. Det fungerar förvånansvärt bra. Man blir bara stressad om man tar bilen till Jönköping, tycker hon.

För de som åker buss eller tåg finns det också flera nyheter. Det ungdomskort som kom för några år sedan och har gjort succé, får nu sin efterföljare i form av seniorkort, för alla från 70 år, och med samma villkor, fria resor under 30 dagar för 200 kronor.

– Under juni i år tar vi också i drift 32 nya ledbussar, biogashybrider, på våra stomlinjer i Jönköping, säger Carl-Johan Sjöberg.

Steg för steg byggs kollektivtrafiken ut i Jönköpings län, med ett långsiktigt mål att öka antalet resenärer.

”Hög ambition för kollektivtrafiken”

– Därför är det jättebra att vara ute och möta resenärerna på morgonen och höra hur de ser på kollektivtrafiken i länet. Många är vana resenärer och tycker att det fungerar bra, men det finns också synpunkter på hur vi ska utveckla oss och bli bättre, säger Marcus Eskdahl, (S) regionråd och ordförande i nämnd för trafik, infrastruktur och miljö. Målet är att få fler att åka kollektivt. Vi har en hög ambition, med 25 miljoner resor till 2025 och jag tror att det är möjligt med rätt insatser. Men då måste vi jobba med olika saker, som tillgängligheten, trygghetskänslan dygnet runt och att buss och tåg upplevs prisvärt jämfört med till exempel bil. Vi behöver också se till att hela länet har tillgång till kollektivtrafik.