Kari hittade tillbaka till arbetslivet med stöd från FIA

En kvinna står framför en bokhylla med pärmar
Kari Lindholm har hittat tillbaka till arbetslivet igen med hjälp av matchning och stöd från FIA, Funktionsnedsatta i Arbete. I dag stortrivs hon med nya arbetet på Kammarrättens arkiv. Foto: Johan W Avby

Sjukdom och arbetslöshet gjorde att Kari Lindholm i Jönköping fick byta spår i yrkeslivet. Idag stortrivs hon med nytt jobb i Kammarrättens arkiv, ett arbete hon fått med hjälp av Funktionsnedsatta i Arbete, FIA, som stöttar henne under lång tid.

– Jag arbetar halvtid med att bland annat arkivera akter efter domslut. Det fungerar jättebra – jag stortrivs. Jag kände mig väldigt välkommen från början. Fick till och med eget rum med namnskylt direkt, säger Kari Lindholm.

I november 2017 klev hon in i Kammarrättens arkiv för första gången. Då efter ett långt yrkesliv inom handel med olika jobb i butik. Våren 2016 blev hon uppsagd, och hade redan då varit sjukskriven i långa perioder på grund av en reumatisk sjukdom.

”Hittat min balans”

– Det var också ett jätteroligt jobb, men jag hade inte klarat att fortsätta med det, med tanke på min sjukdom som gjorde att jag var halvt sjukskriven. Nu har jag hittat min balans, säger hon.

Hos Arbetsförmedlingen fick hon genomgå en lång rad tester av sin arbetsförmåga, och också pröva olika praktikjobb, bland annat i arkiv. Så småningom tyckte hennes handläggare att hon skulle passa för att få hjälp av FIA, Funktionsnedsatta i arbete, en verksamhethet med Region Jönköpings län som projektägare.

Här tog Camilla Wennerstrand och Annica Nieminen emot med målsättningen att hjälpa Kari tillbaka till arbetslivet igen. Intervjuer och tidigare praktik ledde fram till slutsatsen att arkivjobb skulle passa. Det jobbet visade sig efter visst letande finnas på Kammarrätten i Jönköping.

FIA gör täta uppföljningar

– Det har gått fantastiskt bra för Kari att komma ut i arbetslivet igen. Det är viktigt att börja lugnt med få timmar i veckan. Vi gör också täta uppföljningar, varje vecka hos alla vi hittar praktikplats till, för att följa upp hur det går, säger Camilla och Annica.   

För Kari har den första praktiken på ett halvår övergått i en ettårig utvecklingsanställning, som förlängts ett år till maj 2020.

– Utan FIA hade jag nog fortfarande gått arbetslös och ”valsat runt” i olika aktiviteter. Är man sjuk, arbetslös och lite till åren, är det lätt att tappa fotfästet. Men för mig har det blivit en ny karriär. Det betyder allt för hälsan att ha ett jobb att gå till, att få struktur på vardagen, säger Kari Lindholm.

Läs mer:

Kari hittade tillbaka till arbetslivet med stöd från FIA