Jönköpings läns bidrag vann Skapa dans Riksfinal

En manlig dansare
Tevin Redvall koreograferade numret som vann Skapa dans Riksfinal 2019. Foto: Oskar Westberg

Tevin Redvalls bidrag CLON3S, som representerade Jönköpings län, vann när Kultur och utveckling, Region Jönköpings län i helgen genomförde Skapa dans riksfinal.

Skapa dans är en koreografitävling för unga dansare och koreografer. Delfinaler har genomförts i elva regioner runt om i Sverige och i helgen träffades alla för riksfinalen på Riksteatern i Stockholm. De dansare och koreografer som vunnit deltävlingen i sin region får spendera fyra dagar i Stockholm fyllda av workshops, studiebesök och repetitioner inför tävlingen.

– Det har varit väldigt lärorikt och roligt att få testa nya dansstilar och lära känna andra dansare från Sverige, säger Maja Bielis som är en utav de dansare som var med från Jönköpings län.

Tre unga dansare framförde

Det bidrag som vann delfinalen i Habo och som representerade Jönköpings län i riksfinalen hette CLON3S och koreograferades av Tevin Redvall. Tre unga dansare från Jönköping framförde verket som illustrerade just kloner, deras likheter och unika drag. Ett energifullt nummer som gick hem hos juryn och vann kategorin 19-22 år.

– Det var väldigt hård konkurrens med många starka nummer, men alla tävlande var väldigt ödmjuka mot varandra, säger Matilda Sundberg.

”Blivit bättre och bättre”

– Vårat nummer har blivit bättre och bättre för varje gång vi framfört det och jag kunde inte ha varit mer nöjd, fyller Agnes Adin i.

Juryn bestod av Niklas Valenti, Mia Eklund, Marjulah Dramme och Mia Larsson och motiveringen till det vinnande bidraget löd: ”Ett bidrag som använder populärkulturella referenser på ett intelligent sätt. Med humor och precision ut i varje vänstersko har koreografin vält oss”. Tevin Redvall som koreograferat numret har länge dansat i Jönköping, men är nu boende i Göteborg där han bland annat undervisar på dansskolan Twisted Feet. Han har under hösten jobbat med CLON3S och dansarna som framförde det. Ett arbete som gav resultat.

”Värt det i slutändan”

– Det har varit mycket jobb, berättar han. Men jag har lärt mig att oavsett vilka motgångar man möter och hur stor prestationsångest man kan ha när man skapar, så är det bara att kämpa. För det kommer vara värt det i slutändan!

Som vinnare av Skapa dans riksfinal får man träffa en väletablerad koreograf för utveckling av sitt konstnärskap. I år är det den erfarna koreografen och dansaren Maria Naidu som det vinnande bidraget får träffa.

Kultur och utveckling ser vinsten som ett resultat på att Skapa dans fyller sitt syfte med att just uppmuntra till utveckling och fortsatt skapande. Tevin Redvall har deltagit i Skapa dans två gånger tidigare och nu tagit klivet till att enbart koreografera.

– Vi ser fram emot att följa Tevin och hans fortsatta skapande som dansare och koreograf och vi är självklart stolta över att Jönköpings läns bidrag vann Skapa dans 2019!

CAJSA LÖF