Internationella blodgivardagen uppmärksammar hjältarna som räddar liv

Man står upp och får blodtransfusion samt pratar med överläkaren.
Leif Lindqvist från Jönköping besöker Länssjukhuset Ryhov två gånger i veckan för att få blodtransfusioner. Idag är han glad, värdena är bättre än de varit vid tidigare provtagningar och han hoppas att det räcker med två påsar blod vid dagens besök. Ann-Christin Olsson, överläkare på hematologmottagningen, berättar att hematologmottagningen, tillsammans med operation, är den avdelning som konsumerar flest blodprodukter. Foto: Lii Almnäs
Man står upp och får blodtransfusion samt pratar med överläkaren.En kvinna i sköterskekläder tappar en patient på blod.Personbild på kvinna i rum på sjukhus.

En blodgivares insats är inte bara viktig, den är ofta skillnaden mellan liv och död. Blodlagren på länets sjukhus sinar, vissa blodgrupper visar akut låga nivåer och för att kunna fortsätta rädda liv behövs nu påfyllning inför sommaren. I samband med att Internationella blodgivardagen infaller torsdagen den 14 juni 2018 uppmuntras nu både befintliga givare, och de som är intresserade av att bli givare, att lämna blod.

En lång influensaperiod där många blodgivare varit sjuka och många röda dagar under våren som lett till färre tappningsdagar, det är några av förklaringarna till att blodbanken i länet nu ekar ovanligt tom. Vissa blodgrupper visar akut låga nivåer.

– Vi kämpar väldigt hårt för att hålla en bra nivå på vårt blodlager, berättar Madelaine Andersson, områdeschef på blodcentralen på Länssjukhuset Ryhov.

Varje blodpåse räddar liv

Kallelser har nu gått ut till de befintliga blodgivare som är inskrivna på blodcentralen och Madelaine och hennes kollegor hoppas nu att så många som möjligt kommer för att lämna blod innan sommaren och semestrarna sätter igång.

– Det är jätteviktigt att vi har blod i våra lager. Vi har tre akutsjukhus i länet, vi behöver blod vid akuta händelser och kirurgiska ingrepp men också till våra patienter som har kroniska sjukdomar och behöver transfusioner för att överleva. Varje blodpåse räddar liv, säger Madelaine.

Internationella blodgivardagen

Torsdagen den 14 juni infaller dessutom den Internationella blodgivardagen, en dag som arrangeras både för att uppmärksamma nyttan med blodgivning men också för att nå ut till nya potentiella blodgivare.

– Och framförallt anordnas den för att uppmärksamma alla våra fantastiska hjältar som lämnar blod. Vi kommer ordna något extra till fikat den dagen, säger Madelaine, och tillägger att torsdagen också infaller med en ordinarie tappningsdag på blodcentralen på Länssjukhuset Ryhov.

Blodbussen kommer finnas på plats i Vetlanda den 14 juni och för de som inte har möjlighet att lämna blod just den dagen, finns information om ordinarie tappningsdagar att hitta hos respektive sjukhus eller på webbsidan www.geblod.nu(Extern länk)

Män kan lämna blod oftare

I snitt används mellan 11.000 – 12.000 enheter, det vill säga påsar med blod, inom sjukvården i Region Jönköpings län varje år.

I dagsläget finns ungefär 8500 givare registrerade som kontinuerligt lämnar blod. Kvinnor får lämna tre gånger per år och män fyra gånger per år.

– Det beror på att männen har lättare att hålla sina järndepåer, berättar Madelaine. 

Kontaktperson:

Madelaine Andersson
Områdeschef på blodcentralen
010-24 22 375

Vill du anmäla dig som blodgivare kan du göra det på www.geblod.nu(Extern länk)