Intensiv utbildning i svenska för utlandsrekryterade läkare

En kvinnlig lärare undervisar två manliga och två kvinnliga EU-läkare i svenska.
Denis Kablucko, kardiolog från Litauen, svensklärare Karin Järpemark ,Violeta Farcasiu, narkosläkare från Rumänien, Gabor Nagy, narkosläkare från Ungern och Ksenija Kapov Svilicic, kardiolog från Kroatien, går igenom ett nytt moment i språkträningen på Sörängens folkhögskola i Nässjö. Foto: Johan W Avby

För de utlandsrekryterade läkare som anställs i Region Jönköpings län väntar en intensiv första tid med arbete parallellt med undervisning i svenska under tio veckor för att klara språknivån C1.

De började sina tjänster på Höglandssjukhuset kring årsskiftet 2017/2018 efter fyra-fem månaders svenskutbildning i Barcelona och Bukarest till B 2-nivån.

Under tio veckor våren 2018 läste Ksenija Kapov Svilicic, kardiolog från Kroatien, Violeta Farcasiu, narkosläkare från Rumänien, Gabor Nagy, narkosläkare från Ungern och Denis Kablucko, kardiolog från Litauen, svenska på Sörängens folkhögskola för att nå den C 1-nivå som Socialstyrelsen sedan några år har som krav.

Skrivövningar och hörförståelse

Tre dagar i veckan fyllde de på sin kunskap i svenska under de tio veckorna. På schemat fanns ett omfattande kursmaterial som innehöll språkträning i olika former, genom skrivövningar, hörförståelse och träning på att kunna diskutera allt från natur och miljöfrågor till samhällsfrågor och politik, ibland med utgångspunkt från morgonens nyhetssändningar.

– Allmänsvenska, ”fikarumsspråket”, är nog svårast. Det är svårt att höra när flera pratar samtidigt och samtalet går från den ene till den andre, säger Karin Järpemark, lärare i svenska på Sörängens folkhögskola.

För deltagarna innebär det ett intensivt arbete.

– Vi har mycket läxor och behöver läsa mycket hemma också eftersom det är kort tid, säger Ksenija Kapov Svilicic, kardiolog från Kroatien.

”Nivån stegras varje vecka”

– Det blir svårare och svårare. Nivån stegras så varje vecka är en utmaning, säger Denis Kablucko från Litauen, också han kardiolog.

De beskriver hur de hade erbjudande om tjänster från flera länder, som Norge, Danmark, Sverige och Tyskland, och att valet föll på Sverige av olika skäl. Eftersom de alla kommer från annat EU-land har de lättare att få svensk läkarlegitimation.

Efter någon veckas ledighet i samband med flytten till Eksjö, var det dags att börja arbeta i ett nytt land, i ny miljö och med nytt språk.

”Jag trivs nu i Eksjö”

– Men det är roligt. Jag trivs nu i Eksjö, men det var lite svårt att flytta från huvudstaden Vilnius med en halv miljon invånare till Eksjö med 20 000. Det går bra måndag till fredag när jag har fullt upp med kurs och arbete, men lite svårt att hitta något att göra på helgen. Men jag har börjat besöka andra städer här i Sverige för att uppleva dem, säger Denis Kablucko.

Antalet utlandsrekryteringar har på senare år ökat. Detta i kombination med ökning av antalet AT-platser är en långsiktig strategi för att minska beroendet av hyrläkare.

– Vi vill vara självförsörjande med läkare. Jag upplever nu också att allt fler AT-läkare stannar kvar hos oss och genomför sin specialistutbildning, säger Åsa Sjögren.

Läs mer:

Intensiv utbildning i svenska för utlandsrekryterade läkare