Intensiv start på pollensäsongen – pollenkoll.se igång

En kvinna lyfter ur en rund burk från en liten satellitliknande metallgrej på ett platt tak.
Marita Skarstedt, biomedicinsk analytiker, vittjar pollenfällan på taket på Länssjukhuset Ryhov. - Det är redan höga halter alpollen, berättar hon. Foto: Johan W Avby

Fredagen den 1 mars 2019 startar ett säkert vårtecken – pollenkollen. Våren har ju kommit tidigt i år och pollensäsongen har redan startat med höga halter alpollen.

Pollenfällan, som kontrolleras några gånger i veckan, finns på ett av sjukhusets tak.
– Just nu är det höga halter al och måttliga halter hassel, säger Marita Skarstedt, biomedicinsk analytiker på laboratoriemedicin på Länssjukhuset Ryhov. Att det är så höga pollenhalter redan vid start är väldigt ovanligt, jag tror inte att det någonsin hänt tidigare. Förra årets varma sommar ledde till att träden nu har väldigt många hängen som utsöndrar pollen.

Håller koll på pollen

För många pollenallergiker är våren och sommaren en jobbig tid. Tack vare pollenkollen kan de hålla koll på pollenhalterna. Pollenkollen är igång till och med augusti.

Kolla i pollenappen

På webbplatsen Pollenkoll.se publicerar laboratoriemedicin i Jönköpings län pollenrapporter och där finns även länkar till pollenrapporter från Nässjö, övriga Sverige, Danmark, Norge och resten av Europa. Det finns även råd och tips på 1177 Vårdguiden.
– Dessutom kan du ladda ned appen Pollen i din smartphone eller surfplatta.

Pollenkoll – prognos Jönköpings län (Pollenkoll, nytt fönster)(Extern länk)(Extern länk)

Pollenkoll (nytt fönster)(Extern länk)(Extern länk)

Kontakt:
Marita Skarstedt
biomedicinsk analytiker
marita.skarstedt@rjl.se
010-242 23 50