Hudkliniken får miljöpris

Två kvinnor står utomhus och tittar in i kameran och ler, med diplom och blommor i händerna.
Verksamhetschef Pernilla Grinnemo och överläkare Christina Sköldmark mottog under regionfullmäktigemötet på tisdagen, Region Jönköpings läns hållbarhetspris med miljöinriktning. Priset ska stödja och uppmuntra ett bra miljöarbete och prissumman på 30 000 kronor ska användas till fortsatt miljöarbete genom exempelvis kompetensutveckling, studiebesök eller liknande. Foto: Lii Almnäs

Hudkliniken tilldelas Region Jönköpings läns hållbarhetspris med miljöinriktning för sitt arbete med fotoremisser.

— Väldigt kul och uppmuntrande att få ett sånt här uppmärksammande för ett arbete man verkligen tror på, säger Christina Sköldmark, överläkare.

Sedan 2016 har distriktsläkarna i sin remiss till Hudkliniken möjlighet att bifoga foton av de hudförändringar och utslag som en patient söker för. Med hjälp av dessa bilder kan hudläkaren som tittar på remissen i utvalda fall direkt ge en rekommendation om behandling eller ett lugnande besked - utan att patienten behöver besöka hudmottagningen. Något som både förenklar och sparar tid för såväl patienter som personal.

I dagsläget kan cirka 25 procent av de inkommande remisserna besvaras utan att patienten kommer till hudmottagningen för ett besök. Detta innebär i faktiska siffror att över 3000 av de remisser som skickades till Hudkliniken under 2018 inte medförde en transport till någon av Hudklinikens mottagningar, vilket lett till minskat resande i länet och därmed också lägre klimatpåverkan.

— Vårt ursprungliga syfte med pilotprojektet var att optimera handläggningen av hudtumörer. Att vi sen kunnat se att arbetet lett till en sån otrolig miljövinst känns jättebra, säger Pernilla Grinnemo, verksamhetschef, och fortsätter:

— Det är ett arbete vi är stolta över och vi hoppas kunna öka frekvensen direktbesvarade remisser framöver, säger Pernilla Grinnemo, verksamhetschef.