Gymnasieungdomar är författare för en sommar

Fyra ungdomar står i rad framför en vägg. Bakom dem står en vuxen.
Abraham Jidah, Josefin Persson, Signe Brogan Gif och Olivia Bergman Mollung är författare i Jönköping under sommaren. De stöttas av Camilla Mollung, längst bak i bilden.

-Jag känner mig inspirerad, som att vi är med i något stort. Så uttryckte sig pilotförfattarna Ullias Berglund och Joanna Hellström efter sina tre veckor som författare sommaren 2018. 2019 finns åtta sommarförfattare i Gnosjö, Jönköping och Tranås.

Platsens författare är ett projekt som initierats av Regionbibliotek Region Jönköpings län för att ge skrivintresserade i gymnasieåldern chans att utvecklas i en professionell omgivning och med stöd av professionella skrivarcoacher. 

Ungdomarnas uppgift består av att reagera konstnärligt på en författare eller företeelse som hör till orten där de verkar. I Tranås skriver ungdomarna om Fritiof Nilsson Piraten och i Jönköping om Johan Holmlund,  Mian Lodalen samt Eva Holmquist. I Gnosjö undersöker ungdomarna själva Gnosjöandan. Utöver detta uppdrag arbetar alla med ett personligt skrivprojekt. De färdiga texterna kommer under hösten att sammanställas till en antologi.

I Tranås stöds ungdomarna av förläggaren och poeten Jonas Ellerström. I Gnosjö och Jönköping arbetar de tillsammans med Camilla Mollung, som driver kursen i kreativt skrivande på Jönköping University och är professionell skrivarcoach.

Under perioden ungdomarna är verksamma kommer de att få en kreativ dag med den walesiska poeten Mel Perry. De kommer också att besöka det internationella residenset i Tranås med författare från Sverige, Wales och Irland samt festivalen At the fringe – International Arts Festival.


Platsens författare 2019

Gnosjö
Verksamma mellan 17 juni och 5 juli i Gnosjö bibliotek                                    

Annie Bolmgren                                                                                  

Johanna Nilsson

 

Jönköping

Verksamma mellan 24 juni och 12 juli i Jönköpings litteraturhus

Abraham Jidah

Josefin Persson

Signe Brogan Gif

Olivia Bergman Mollung

 

Tranås

Verksamma mellan 24 juni och 12 juli i Piratenhuset

Iza Knutsson

Hedda Ragnarsson Eriksson

 

För mer information och kontakt med ungdomarna, kontakta

Peter Nyberg

Utvecklare Litteraturen som konstform

Regionbibliotek, Region Jönköping län

peter.nyberg@rjl.se

010-242 84 90

070-298 05 38