Fysisk träning ger mer kraft för cancerbehandlingen

Flera personer tränar på ett gympapass
Svett, skratt och rörelseglädje. Deltagarna kämpar och sliter under det timslånga gympapasset med tio olika stationer. Allt i vetskap om att den fysiska träningen får dem att klara av sin behandling bättre. Foto: Mikael Bergström

Efter en timmes gympapass med tio olika stationer är de som mest 30-talet deltagarna rejält svettiga och trötta. Sedan 23 januari träffas de varje onsdag eftermiddag för att träna, fika och basta, med en sak gemensamt – de är i en pågående eller avslutad behandling för cancersjukdom.

– Jag har varit med sedan starten, och det är positivt, mycket positivt. Vi är cancerpatienter allihop och här behöver vi inte vara rädda för infektionsrisken, säger Monika Jönsson. Här tar vi hänsyn och kommer inte om vi är förkylda. Den här träningen passar mig och jag blir mycket starkare. Så jag kan verkligen rekommendera detta.

Den fysiska träningen under pågående behandling kan bland annat minska illamåendet.

”Mår bra tack vare träning”

– Träning är jätteviktigt, både fysiskt och psykiskt. Jag har mått så bra under min cellgiftsbehandling och jag är helt övertygad om att det beror på att jag tränar, säger Cecilia Cerny från Värnamo som just avslutat 15 cellgiftsomgångar.

”Har energi och lyster i ögonen”

Personlige tränaren Fredrik Kallis är imponerad av deltagarna.

– Redan efter sex-sju veckor såg jag stor skillnad. De tar i mycket mer, är självsäkra i rörelserna och har en helt annan energi och lyster i ögonen!

Träning för personer med cancersjukdom är ett projekt under 2019 som drivs av folkhälsosektionen och onkologkliniken tillsammans med rehabiliteringscentrum i iRegion Jönköpings län, i samarbete med Friskis & Svettis.

Motverkar utmattning

– Forskningen visar att det har bra effekt även när man står på en cytostatikabehandling, och det motverkar den totala utmattning, fatique, som man kan drabbas av. De klarar helt enkelt behandlingen bättre, blir piggare och med färre biverkningar, säger Eva Ulff, verksamhetsutvecklare på onkologkliniken, Länssjukhuset Ryhov.

Deltagarna följs genom enkäter och tester och målsättningen är att starta träning på fler platser i länet.

– Sjukvården bör generellt rekommendera fysisk, pulshöjande aktivitet istället för vila under en behandling mot cancer. Som cancerpatient handlar det om att träna för att må bättre, säger Lena Hedin, folkhälsoutvecklare på Region Jönköpings län.

Läs mer och se fler bilder:

Fysisk träning ger mer kraft för cancerbehandlingen