Freja Musikteater nominerad till Scenkonstgalan 2019

En bild från föreställningen Jul hos Fredrik med ett antal ungdomar på en scen
Fredrik Hardeström (t v) var huvudpersonen i Musikteater Frejas julshow, Jul hos Fredrik, på Kulturhuset Spira i december 2018. I Freja spelar unga vuxna med diagnoser inom autismspektrat. Gruppen firar 15 år av verksamhet 2019. Gästartist (t h): Tommy Blixt, musiker. Konstnärlig ledare och koreograf för Freja är Sanna Holmgren Jonsson. Regissör och manusförfattare: Eva Edevik. Foto: Lars Kroon

Freja Musikteater och julshowen Jul hos Fredrik är nominerad i kategorin ”Årets brott” till Scenkonstgalan 2019 som hålls på Stora Teatern i Göteborg 18 februari.

– Helt fantastiskt att föreställningen och produktionen blivit utvald i ett nationellt sammanhang. Det är jätteroligt att man hittat oss och lyft fram vår produktion, framför allt det sätt som vi jobbar på i ensemblen, säger Sanna Holmgren Jonsson, konstnärlig ledare för Freja sedan augusti 2018.

Freja Musikteater är en ensemble inom Smålands Musik och Teater som består av ett tiotal unga vuxna med diagnoser inom autismspektrat som producerar egna originalföreställningar.

Den årliga julshowen är höjdpunkten för Freja, och det är förra årets julshow ”Jul hos Fredrik” som nominerats i kategorin Årets brott, helt enkelt för att ”hylla dem som brottar ner normen”, och det finaste priset enligt arrangören Scenkonstguiden.

Brotta ner normen

– Det handlar om att brotta ner den förutfattade normen att personer med diagnosen autism inte kan fungera i sociala sammanhang, inte stå på scen och prata inför folk, det vänder vi helt upp och ned på. Vi har vinklat detta på ett annat sätt, säger Sanna Holmgren Jonsson.

Den 18 februari hålls Scenkonstgalan 2019, med 27 nominerade i nio olika kategorier. I kategorien ”Årets brott” är förutom Freja även Fem musor av PotatoPotato samt Tristessa av Kungliga operan, nominerade.

Redan nomineringen har förstås stor betydelse för Freja.

”Bekräftelse på vad vi gör”

– Det finns så många kreativa och duktiga teaterensembler ute i landet som jobbar i sin värld och som vi andra inte vet om. Att få finnas i ett sådant här sammanhang betyder jättemycket för oss och är en bekräftelse på att det vi gör är värt något och är en viktig del av kulturlivet i Sverige, säger Sanna Holmgren Jonsson.

I år fyller Freja Musikteater också 15 år. Hur det ska firas är ännu inte bestämt.

– Vår julföreställning är vårt signum, som drar stor publik. Så det blir kanske i samband med den.

Men först och främst väntar nu intensivt arbete med nästa föreställning. Den 7 maj är det premiär för föreställningen ”Tack min jävla diagnos”.