Första spadtaget för vårdcentrum i Råslätt

En man och två kvinnor gräver i en sandhög med spadar
Åhej! Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör, Mia Frisk, regionstyrelsens ordförande och Rachel De Basso, ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård, gjorde en gemensam insats med de första spadtagen för nya vårdcentrum i Råslätt som ska inrymma bland annat vårdcentral, Folktandvård och familjecentral. Foto: Johan W Avby
En man och två kvinnor gräver i en sandhög med spadarUnga flickor har dansuppvisningPersoner står och tar våfflor utomhusIllustration vårdcentrum

Några symboliska spadtag måndagen den 25 mars 2019 blev startskottet för byggnationen av ett nytt och efterlängtat vårdcentrum i Råslätt strax söder om Jönköping, med bland annat vårdcentral, Folktandvård och familjecentral.

– Äntligen! Ja det känns verkligen så. Frågan om en nybyggnation av vårdcentral på Råslätt har funnits med sedan en utvecklingsdag på vårdcentralen 2002 och i budget sedan 2011. Nu bygger vi utifrån visionen ”bättre hälsa för dig och mig”, ett inkluderande, välkomnande och tryggt vårdcentrum, där hållbarhet är ledstjärna, bland annat med solceller på taket, förklarade regionstyrelsens ordförande Mia Frisk, KD, i sitt tal.

Den nya byggnaden kommer bland annat att inrymma vårdcentral, Folktandvård och familjecentral.

– Men också en klinisk undervisningsmottagning, något helt nytt för vårt län, konstaterade Mia Frisk.

”Välbehövligt lyft”

För Rachel De Basso, S, ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård, är satsningen också mycket efterlängtad:

– Ett nytt vårdcentrum blir ett välbehövligt lyft för området, och en fråga som vi har drivit i flera år. Här finns invånare från hela världen som nu i nya lokaler får tillgång till en nära, jämlik och säker vård. Detta spadtag innebär att personalen får nya, moderna och funktionella lokaler, anpassade efter dagens behov, sa hon och pekade på hälso- och sjukvårdens utveckling där sjukvård flyttar från sjukhus till vårdcentral.

Rachel De Basso pekade också på den satsning som sker i Råslätts nya vårdcentral, tillsammans med ytterligare några vårdcentraler, med klinisk undervisningsmottagning. Här kommer studenter från läkarprogrammet i Linköping att driva vårdmottagning tillsammans med studenter från andra vårdutbildningar.

– Framtidens personal inom hälso- och sjukvård kommer att utbildas här på Råslätt i den bästa arbets- och studiemiljön, så att de förhoppningsvis sedan vill etablera sig här och arbeta hos oss, säger hon.

”Skapar vård tillsammans”

Hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig lyfte fram vad ett nytt modernt vårdcentrum med de olika delarna betyder för invånarna:

– Detta är framtidens vård, där man skapar vård tillsammans med invånarna. Detta blir ett modernt sätt att möta människor och att ge stöd till att ta hand om sig själv och utveckla det tillsammans med samhället, förklarade han.

Nya vårdcentrum på Råslätt beräknas stå klart i december 2020, efterlängtat av invånarna.

– Det blir ett riktigt lyft för Råslätt. Jättefint. Utbildningen här påverkar förhoppningsvis också rekryteringen av läkare, säger Rose Akdogan, boende i området sedan 30 år och mamma till tre flickor som driver dansgrupp i Råslätt.