Forskarfredag visade bredden på forskning i Jönköpings län

Fyra personer står på en scen
Moderator Marlene Ockander intervjuade forskarna Carl Johan Svensson,Lennart Bruze Nilsson och Paula Bergman som under Science after work presenterade så skilda ämnen som Lek, lärande och autenticitet på High Chaparall,mat för hjärtat – myter och fakta, samt kulturaktiviteter som rehabinsats vid sjukskrivning för psykisk ohälsa. Foto: Ingegerd Skrealid
Fyra personer står på en scenEn kvinna står i förgrunden med ett antal manliga elever och en kvinnlig lärare i bakgrundenTre män står lutade mot en väggPorträtt av en manEn man står och föreläser

Fredagen den 27 september genomfördes Forskarfredag för åttonde gången i Jönköpings län. Många gymnasieklasser passade på att ”låna en forskare” för att på det sättet får mer kunskap i olika ämnen. På Science Café kunde besökarna lära sig mer om vad som är ”lagom” att göra, eller vaccin som världens bästa läkemedel. De som gick på Science after work fick bland annat goda råd om mat som är bra för hjärtat.

– Det är kvaliteten på fett, kolhydrater och proteiner som är viktig, samt kaloriintaget, alltså hur mycket vi äter, säger Lennart Nilsson Bruze, när han berättar om sitt forskningsområde – blodfetter – på Science after work.

Han är kardiolog (hjärtläkare) på medicinmottagningen, Länssjukhuset Ryhov, universitetslektor på läkarprogrammet (studieort Jönköping vid Linköpings universitet) och har i många år forskat om blodfetter och den risk som finns för bland annat kärlkramp, hjärtinfarkt och stroke om det blir en rubbning av blodfetterna.

Han har ett särskilt intresse för blodfetter och mat.

Livsstilen har stor betydelse

– Livsstilen har stor betydelse för att förebygga hjärt- kärlsjukdomar. Alla är med på att det är bra att inte röka och att träna, men kring mat finns det många olika uppfattningar och det är ett laddat ämne. Även om jag tänker på kopplingen mat och hjärt-kärlsjukdom så finns det så många andra aspekter på mat, såsom kulturella-religiösa, sociala, ekonomiska och miljömässiga, som jag måste väga in när jag pratar med patienter, konstaterar Lennart Nilsson Bruze.

Så mat ser han som ett både jätteviktigt och komplext ämne.

– Vi vet vilken mat som är bäst för det stora flertalet, samtidigt som det finns många obesvarade frågor.

”Allt hänger inte på mycket eller lite”

Han tycker att det finns en överdriven diskussion kring förhållandet fett-kolhydrater.

– Tror man att allt hänger på mycket eller lite av dessa, har man missat målet. I stället är det kvaliteten som är viktig och vilka matvaror vi väljer. Att välja mat med fleromättat fett, växtbaserade proteiner och oprocessade kolhydrater med fullkorn och hög fiberhalt är att föredra, säger han.

Han tar tomat som exempel på en grönsak som innehåller en mängd bra ämnen för kroppen, eller apelsin som innehåller många fler nyttiga ämnen än koncentrerad juice eller en c-vitamintablett.

– Hur mycket vi äter är också en fråga som vi lätt glömmer bort. Kaloriintaget är här det viktiga, och för att bibehålla normalvikt behöver vi balansera inkomster och utgifter. Att ha ett kaloriintag som ligger lite under vårt energibehov kan dessutom vara värdefullt för att undvika diabetes, högt blodtryck och blodfettsrubbningar, säger Lennart Nilsson Bruze.

Gymnasieklass lärde mer om tarmbakterie

Om våra tarmar handlade det om när Cecilia Magnusson, överläkare på infektionskliniken, Länssjukhuset Ryhov, besökte en ekonomiklass på Sandagymnasiet i Huskvarna, som just nu läser naturkunskap.

Här var ämnet Clostridium difficile, en tarmbakterie som kan orsaka svår diarré som en effekt av viss antibiotikabehandling.

– När patienten inte blir bra av ordinarie behandling, kan vi göra en bajstransplantation. Vi använder oss av friska donatorer, vars avföring gör att patienten får en bättre tarmflora. Jag forskar på vilken tarmflora som är bäst att ge och vilka donatorer som passar bäst, säger Cecilia Magnusson.

Att föreläsa för en gymnasieklass ställer förstås krav på att förklara så att den oinvigde förstår.

– Men det är jätteroligt att få frågor från unga människor och kanske inspirera dem att forska framöver, säger hon.

Och klassen var nöjd med besöket.

– Bra att få besök till klassen och höra om olika saker, säger studenten Johan Hanna.

– Jätteintressant. Det är viktigt för eleverna att ta del av ny forskning, säger Lotta Ljung, lärare i kemi, biologi och naturkunskap.

Vetenskap och café

På Jönköpings Länsmuseum var det traditionsenligt Science Café, med vetenskapliga samtal och fika.

På plats var bland andra Björn Westerlind, överläkare i geriatrik.

– Jag pratar om vad det kan innebära att vara gammal och skör. Jag har undersökt en grupp människor på särskilda boenden utifrån bland annat deras risk för fall, känslighet för läkemedel och nedsatta kognitiva förmåga. Jag hoppas att mina resultat ska lyfta de medicinska behoven i särskilda boenden. Komplexiteten för de människor som är äldre och sköra gör det ibland svårt att tackla de bekymmer som uppstår på rätt sätt, säger han.

Stor bredd på Höglandssjukhuset

Gymnasieeleverna på Höglandet fick denna dag också en insikt både i olika ämnen och hur det är att arbeta som forskare. I en fullsatt aula på Höglandssjukhuset fick de lära sig mer om forskningsetik, påverkan av stress på tarmslemhinnan, nedsatt synfält och bilkörning, akuta kompartmentsyndrom, träning i rymden och karpaltunnelsyndrom.

– Arrangemanget verkade uppskattat och vi hoppas komma igen även nästa år, säger ortopedöverläkare Björn Alkner, som föreläste tillsammans med Linda Gerdin, kirurgkliniken, Tomas Bro, ögonkliniken samt Patrick Wetterlöv, ortopedkliniken.

Patientnära forskning

Detta var åttonde gången som Region Jönköpings län deltog i Forskarfredag, en del i den europeiska satsningen Researchers Night.

– Syftet för oss är att visa ungdomar på karriärvägar inom hälso- och sjukvården, att visa att det går att forska för den som arbetar med patienter. Vi vill också visa allmänheten att det sker mycket forskning i Jönköpings län. Våra forskare tycker också att det är kul att vara med och det händer ofta att de får frågor som ger nya infallsvinklar på forskningen, säger Ulla Hansson Green, projektledare på Futurum, Region Jönköpings läns akademi för hälsa och vård.

Fotnot: Forskarfredag samarrangeras av Jönköpings kommun, Jönköpings Länsmuseum, Jönköping University och Region Jönköpings län.