Distriktsläkaren Michael är en uppskattad mentor

Fem personer står tillsammans och håller upp blommor och diplom
Distriktsläkare Michael Björnlinger på Rosenhälsans vårdcentral i Huskvarna, hyllades som Årets mentor 2018 av ST-läkarna Frida Jarl och Anna Davelid på Rosenhälsan som skrivit nomineringen, och AT-läkare Mattias Hagavall och ST-läkare Anna Håkansson från Sylf Jönköping. Foto: Mikael Bergström

Michael Björnlinger, distriktsläkare på Rosenhälsans vårdcentral i Huskvarna, utses till Årets mentor 2018 inom Region Jönköpings län av Sveriges Yngre Läkares Förening, Sylf. En överrumplad pristagare fick ta emot hyllningar, diplom och blommor i samband med eftermiddagsfikat fredag 29 mars 2019.

”Han är öppen för allas åsikter, engagerad och prestigelös, lyssnar och lär. Ser handledning som ett lärande åt båda håll. Han ger inga pekpinnar eller raka svar, utan öppnar istället upp för en diskussion”, lyder delar av en lång och välformulerad  nominering/motivering.

Den är skriven av tre ST-läkare på Rosenhälsans vårdcentral som ville lyfta fram och ge sin mentor  välförtjänt uppmärksamhet.

”En omhändertagande handledare”

– Michael är väldigt omhändertagande som handledare, och agerar som om jag vore en jämlik kollega trots att han har så mycket erfarenhet. Han har väldigt lite prestige och kan ta upp en diskussion utifrån sin långa erfarenhet, men samtidigt lyssna in det vi säger. Samtidigt pushar han att vi ska göra saker själva, säger ST-läkaren Frida Jarl som tillsammans med sina kollegor Anna Davelid och Lisa Crona, nu färdig specialist, skrev motiveringen.

Fredag 29 mars fanns ST-läkaren Anna Håkansson och AT-läkaren Martin Hagavall från Sylf Jönköping på plats på vårdcentralen för att dela ut priset.

”Handledning kan göra skillnad”

Bakgrunden till priset ”Årets mentor” är förstås den stora betydelse som handledningen har under en läkares utbildning, oavsett det är allmäntjänstgöring, AT, eller specialisttjänstgöring, ST.

– Handledningen kan göra skillnad för vilken inriktning man sedan fastnar för, konstaterar Martin Hagavall.

– Det är viktigt att en handledare låter utbildningsläkaren testa sina vingar och samtidigt känna trygghet. Det handlar om lyhördhet för hur adepten är för att skapa trygghet och samtidigt ge möjlighet att utvecklas, säger Anna Håkansson.

”Känner stolthet och glädje”

Michael Björnlinger blev rejält överrumplad och glad.

– Jag känner en stolthet och glädje. Handledarskapet ger krydda och energi i tillvaron. Goda möten med patienter, utbildningsläkare och övriga kollegor är ofta det som lyfter vardagen, konstaterar han.

Under sina 30 år som distriktsläkare har han varit handledare för många utbildningsläkare. Strategin har mejslats fram efterhand.

– Jag har en ganska medveten strategi om att inte komma med färdiga svar utan istället bolla tillbaka för att skapa reflektion. Men ibland måste man förstås också ge konkreta råd, säger han.