De bjuder allmänheten på 40 föreläsningar om invärtesmedicin

Gruppbild
Mona Ottosson, vårdenhetschef, Johan Blomgren, överläkare, Pierre Cherfan, verksamhetschef och Anki Lord, diabetessjuksköterska, är alla engagerade under den första dagen, fredag, för att lära ut mer om diabetes, sköldkörtelsjukdomar, med mera. Foto: Mikael Bergström
GruppbildTvå sjuksköterskor står vid en dialysmaskinGruppbild med fem personerGruppbild

Fredag 19 oktober inleds medicin- och geriatrikveckan på Höglandssjukhuset i Eksjö, då kliniken med samma namn och dess medarbetare erbjuder allmänheten ett 40-tal föreläsningar men också praktiska demonstrationer inom det breda invärtesmedicinska området.

– Ingenting är omöjligt. Jag är så imponerad över den insats som alla på kliniken gör. Alla yrkesgrupper bidrar och på fyra veckor har vi fått ihop ett otroligt program. Vi gör detta tillsammans med patientföreningar som också fått berätta vad de vill veta mer om,  säger Pierre Cherfan, verksamhetschef på medicin- och geriatrikkliniken.

Med start fredag 19 oktober genomför kliniken för första gången en medicin- och geriatrikvecka, där respektive vårdenhet har sin egen dag med föreläsningar av olika medarbetare och även med patientmedverkan.

Johan Blomgren, överläkare och endokrinolog ska bland annat att föreläsa om sköldkörtelsjukdomar och hur ett patientbesök går till idag.

”Många positiva krafter”

– Vi gör ett bra jobb. Det finns många positiva krafter inom vår verkssamhet att lyfta fram, säger han.

Anki Lord, diabetessjuksköterska, har förberett en presentation av den historiska utvecklingen kring diabetes som sjukdom.

– Det finns till exempel nya verktyg i behandlingen att berätta om, framför allt ny teknik, säger hon.

Onsdag 24 oktober är vikt åt hjärtsjukvård. Per Sundbom, ST-läkare i kardiologi och internmedicin, har skapat programmet för dagen.

Föreläsningar och praktiska moment

– Jag har försökt få med den bredd vi arbetar med, och även praktiska moment som HLR. Vi kommer bland annat att visa ultraljud av hjärta och våra fysioterapeuter och arbetsterapeuter kommer att prata om vilka strategier man kan ha, säger han.

Bland medarbetarna på kliniken finns en förväntan att veckan både ska få betydelse för det interna arbetet att rekrytera medarbetare, och för att ge allmänheten ökad kunskap.

– En ökad kunskap om sina bakomliggande sjukdomar ger alltid en ökad trygghet, samt att man vet vilka tecken man ska reagera på om tillståndet blir försämrat. Det är också bra att vi får visa upp vår verksamhet, som ju är finansierad av de som kommer och lyssnar, säger Per Sundbom.

Läs mer om medicin- och geriatrikveckan och detaljerat program(Extern länk)