Blivande operationssköterskor undersökte hanteringen av sterila instrument i uppdukningsrum

Två operationssköterskor står i ett uppdukningsrum
Susanne Tegeskog och Johan Klovhall satsade på utbildningsanställning till operationssköterska, ett yrke de stortrivs i. Under utbildningen valde de att undersöka om uppdukade och övertäckta instrument kontamineras av bakterier. Foto: Helena Dovier

Operationsinstrument kan under rätt förutsättningar stå uppdukade i upp till sex timmar utan att påverkas av bakterietillväxt. Det visar en undersökning som Susanne Tegeskog och Johan Klovhall på Värnamo sjukhus gjorde under sin utbildning till operationssköterskor. De belönas nu med stipendium och resultatet kan ge vägledning för hantering av sterila instrument.

För operationssjuksköterskor är en av uppgifterna att duka upp instrument och se till att medicinsk apparatur finns på plats inför en operation. På Värnamo sjukhus sker uppdukningen i separata rum intill operationssalen i en höggradigt ren miljö.

När uppdukningen är klar täcks instrumenten över med sterila lakan i väntan på att borden kan rullas in på operationssalen. Hygienkraven är mycket höga.

De studerade bakteriepåverkan

Under utbildningen till operationssköterskor valde Susanne Tegeskog och Johan Klovhall att titta närmare på hur uppdukade instrument påverkas av bakterier, en idé de fick av vårdenhetschef Bodil Kjellander.

– Tidigare har man haft max fyra timmar som praxis, men det finns inga studier gjorda, varken i Sverige eller internationellt, säger Susanne Tegeskog.

De valde en tidsgräns på sex timmar, vilket var praktiskt genomförbart, och gjorde ett stort antal undersökningar med så kallade agarplattor som analyserades på mikrobiologilaboratoriet i Jönköping. Slutresultatet, som de redovisade i sin magisteruppsats, var att ingen bakterietillväxt kunde upptäckas inom tidsgränsen.

Ny riktlinje kunde formuleras

Detta fick effekten att ny riktlinje kunde formuleras i samarbete med Smittskydd vårdhygien i Jönköping.

För sitt arbete har de nu fått diplom och stipendium av det företag som installerat ventilationen i operationssalarna.

För Susanne, som arbetat på kirurgavdelning, och för Johan, med en bakgrund på ortopedkliniken, var det ingen tvekan om att satsa på en specialistutbildning, där möjligheten till utbildningsanställning med lön, var en förutsättning.

– Ända sedan jag utbildade mig till sjuksköterska har jag velat jobba på operation. Att jag fick hospitera här en månad innan utbildningen avgjorde, säger Susanne Tegeskog.

”Bland det bästa jag gjort”

– Detta är bland det bästa som jag gjort. Det är superkul och känns att jag hamnat rätt, vilket är viktigt när jag lagt ett år på det. Det är också en spännande miljö där den medicintekniska utvecklingen är enorm. På ett mindre akutsjukhus får man dessutom arbeta med bredden, säger Johan Klovhall

Läs mer:

Blivande operationssköterskor undersökte hanteringen av sterila instrument