BB-vården fortsätter hemma

Familjen Ivansson samlad i vardagsrumssoffan.
Skönt att vara hemma. Jenny och David Ivansson i Habo fick sitt tredje barn, Stina, i mitten av mars 2018. Ungefär 16 timmar efter förlossningen valde de att åka hem och fortsatte med BB Hemma, med telefonkontakt och två återbesök till BB-mottagningen under den första veckan. Den stora fördelen var att familjen, med storasyskonen Levi, 3 år och Svea 5 ½ år, kunde vara tillsammans hela tiden. Foto: Mikael Bergström

I mitten av mars 2018 fick de sitt tredje barn. Jenny och David Ivansson i Habo utanför Jönköping åkte hem med lilla Stina omkring 16 timmar efter förlossningen. De valde BB Hemma, en modell där BB-vården fortsätter hemma, med telefonuppföljning och återbesök till sjukhuset två gånger.

– Det kändes naturligt för mig att åka hem, för vi ville börja det nya vardagslivet hemma så fort som möjligt. Då är det viktigt att man känner sig trygg, säger Jenny Ivansson.

Hon sitter i vardagsrumssoffan med nyfödda Stina i famnen, omgiven av storasyskonen Levi, 3 år, Svea 5 ½ år och maken David.

Stina föddes mitt i natten och efter läkarundersökning nästa förmiddag följde hon med övriga familjen hem igen efter lunch när pappa David kom tillbaka, denna gång med Svea och Levi.

”Vi åkte hem tillsammans”

– Det kändes som om det var en möjlighet och förmån för oss att kunna åka hem tillsammans. Alla tre förlossningarna har gått bra, och vi upplever att förlossningen hade tid för oss, säger David.

Under den första veckan ingår en telefonkontakt och två återbesök till BB-mottagningen.

– Men det är en arbetsinsats att åka iväg på återbesöken till sjukhuset. Det skulle underlätta om syskon fick följa med så att man slipper ordna barnvakt, tycker Jenny och David.

För Henriette och Johan Vinberg i Huskvarna var det också naturligt att välja BB Hemma när Julia, deras första barn, föddes i mars.

– Vi visste inte om detta, men jag hade sagt till barnmorskan i förväg att jag ville åka hem så fort som möjligt. Vi fick behålla förlossningsrummet tills vi åkte hem efter knappt nio timmar. Det är det bästa jag gjort någonsin. Lugnet la sig när vi kom hem och barnmorskan gick hela tiden att nå på telefon. Sedan stärkte det självförtroendet att behöva ge sig ut till återbesöken, säger Henriette.

"Många vill gå hem tidigare"

BB Hemma startade hösten 2017.

– Vi märkte att många ville gå hem tidigare, men vi kunde inte erbjuda det på grund av våra rutiner och barnronder. Så vi startade ett förbättringsarbete, berättar barnmorskorna Magdalena Hult och Maria Magnusson på BB-mottagningen.

Gå hem från förlossningen

Nu kan föräldrar gå hem efter 6-24 timmar, direkt från förlossningen efter läkarkontroll, med fortsatt vård hemma under den första veckan, då BB har ansvaret.

– Dagen efter ringer vi upp för att kolla hur allt går. Dag två är det dags för det första återbesöket till BB-mottagningen, säger Maria Magnusson.

”Trygg hemmiljö gagnar”

För nyblivna föräldrar finns förstås möjligheten att ringa till BB-mottagningen under första veckan.

– Att vara i en trygg hemmiljö gagnar både anknytningen och amningen. Hos oss kan vi inte alltid erbjuda partnern övernattning. Det kan vara trångt här. Här har vi ett alternativ som ger lika mycket vårdinsats med lika bra kvalitet. Är allt bra finns ingen anledning att vårda på sjukhus.

En förutsättning för att BB Hemma ska bli aktuellt är att mamman är fullt frisk, graviditeten och förlossningen varit normal och att barnet är friskt.

– Dessa kriterier har vi för att det ska kännas säkert och tryggt både för familjen och oss, säger Magdalena Hult.

Läs mer:

BB-vården fortsätter hemma