Avtal tecknat med Human Bridge om utrangerad sjukvårdsutrustning

En man och två kvinnor sitter i en soffa och skriver under ett avtal, medan en man står med en mikrofon.
Robert Bergman, direktor för Human Bridge, Mia Frisk, regionstyrelsens ordförande och Jane Ydman, tillförordnad regiondirektör, skrev under samarbetsavtalet, något som Håkan Eng från P4 Jönköping fångade i direktsändning. Foto: Johan W Avby

Medicinteknisk utrustning som utrangeras och som bedöms inte går att sälja, kan efter genomgång få fortsatt användning i länder som utvecklar sin sjukvård med små ekonomiska resurser. Det är innebörden i det avtal som Region Jönköpings län tecknade med biståndsorganisationen Human Bridge onsdag 4 december 2019.

Human Bridge har även tidigare då och då fått utrangerat material från länets tre sjukhus, mycket beroende på lokala initiativ. Men nu har Region Jönköpings län valt att teckna ett formellt avtal.

– Det här avtalet är jätteviktigt och ett bra sätt att kunna bistå andra länder som inte har samma förutsättningar som vi har. Nu blir det en struktur genom vårt verksamhetsområde Verksamhetsstöd & service som kommer att sköta detta och är inte längre enbart beroende av enskilda personer och kontakter, säger Mia Frisk, regionstyrelsens ordförande.

Utrangerat men funktionsdugligt

Den materiel som Human Bridge får ta hand om ska vara utrangerad utan värde att sälja vidare, men ändå fullt funktionsdugligt.

– Det här avtalet stärker våra möjligheter att hjälpa sjukhus i andra länder som inte har samma resurser som vi har i Sverige. Även om avtal med enskilda sjukhus är bra, så innebär ett avtal med en region att vi säkrar ett inflöde av material för genomgång, för att sedan skicka iväg till mottagarländer. Vi försöker arbeta långsiktigt med olika länder där det finns stora behov av sjukvårdsmaterial. Ju fler avtal vi har desto säkrare blir vår planering av insatser, säger Robert Bergman, direktor för Human Bridge.

Läs mer och se fler bilder:

Avtal tecknat med Human Bridge om utrangerad sjukvårdsutrustning