Årets Kulturforum händer i Gislaved

Två unga kvinnor, båda i röd hijab (slöja) och svarta kläder, sitter mot en svart bakgrund omgivna av röda ballonger.
Youtube-duon Warsamenators, Anisa och Yusra Warsame, medverkar i Kulturforum UNGA fredag 15 november med en talkshow om ung kultur i Jönköpings län. Foto: Lina Falk, Kulturplatån

Till helgen, 15-16 november, möts kulturintresserade från hela Jönköpings län på Kulturforum, en årlig mötesplats för dialog och kunskapsutbyte mellan kulturens aktörer. I år arrangeras Kulturforum i Glashuset, Gislaved med fokus på kultur för barn och unga. För första gången genomförs också ett Kulturforum Unga med prova-på-aktiviteter, mat och gratis buss för länets ungdomar.

Alla barn och unga har demokratisk rätt till kultur, något som får en ännu starkare innebörd då FN:s barnkonvention blir lag år 2020. Barns och ungas kultur är också ett av fokusområdena i den regionala kulturplanen. Årets Kulturforum har därför temat barns och ungas rätt till kultur.

Effektsmink, slöjd, arrangörssnack och talkshow

Allt startar på fredag med Kulturforum Unga(Extern länk) – en helkväll för alla unga kulturintresserade i Jönköpings län med workshops där du kan prova på att dansa, slöjda, göra effektsmink, spela och skriva. Louise Lindén från LiveGreen föreläser om att arrangera kulturevent och det blir popquiz och talkshow med Youtube-duon Warsamenators, Anisa och Yusra Warsame. Det blir en riktig helkväll med gratisbussar från Nässjö och Jönköping till Gislaved och tillbaka.

– Kulturforum UNGA är en arena för dialog med unga i vårt län, vi vill ge unga en möjlighet att ge sin röst om kulturen i vårt län, säger Annie Johansson, kulturutvecklare på Region Jönköpings län. Fredagskvällens aktiviteter blir också ett underlag för fortsatta samtal under lördagens forum. Då lyfter vi också barnrättsfrågor, inspirerande projekt och förutsättningar för barn och ungas kulturskapande och delaktighet i länets kulturliv.

Mässtorg och panelsamtal under lördagen

Under lördagens Kulturforum möts ideella arrangörer, professionella kulturskapare, politiker och företrädare för myndigheter och civilsamhälle för att utbyta tankar och visioner för att synliggöra, stärka och utveckla länets kulturliv. Årets Kulturforum bjuder på mässtorg, mingel, seminarier och panelsamtal. Dona Hariri är moderator för dagen, medverkar gör bland andra Gislaveds kulturchef Magnus Jonsson, Rune Backlund, regionråd (C) och ordförande i ANA-nämnden (arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet) och representanter från Kulturskolerådet, Länsmuseet, Scenkonst Jönköping och ANA-nämndens kulturutskott. Dagen avslutas av spoken words-artisten Carolina Salahova och Kristina Athlei, regional utvecklingsdirektör.

Kulturforum 2019 arrangeras av Regional utveckling/Region Jönköpings län och Kultur och utveckling/Region Jönköpings län i samarbete med Kulturförvaltningen och Kulturplatån, Gislaveds kommun. Hela programmet finns på webbplatsen Kulturforum(Extern länk).

Kontakt:
Annie Johansson, kulturutvecklare
Kultur och utveckling
Region Jönköpings län
010-242 45 16
annie.a.johansson@rjl.se