Alla får plats-veckan i Aneby får folkhälsopriset 2018

Gruppbild på fullmäktiges scen
Glädjen var stor hos medlemmarna i Alla får plats-veckan i Aneby när de tisdag 5 februari fick ta emot 2018 års folkhälsopris av regionfullmäktige. Fr.v: Charlotte Ekberg, Petra Enell, Erik Karlsson, Evelina Lägervik, Desirée Törnqvist (fullmäktiges ordförande), Alyamama Alhamaoud, Robert Andersson (2:e vice ordförande), Peter Andreasson, Ola Gustafsson, samt hälso- och sjukvårdsdirektör Mats Bojestig. Foto: Mikael Bergström
Gruppbild på fullmäktiges scenEn man står i en talarstolNågra personer gör ett sångframträdande

En sensommarvecka varje år blir Fredstorget i Aneby samlingspunkten för musik, dans, föreläsningar, mat från olika länder och inte minst mänskliga möten – mellan olika kulturer, över generationsgränser och grannar emellan. Detta gör organisationsgruppen för Alla får plats-veckan till mottagare av Region Jönköpings läns folkhälsopris 2018, som delades ut av regionfullmäktige tisdag 5 februari 2019.

– Tillit och mångfald är färskvara. Vi måste hela tiden arbeta med att minska avståndet mellan människor, säger Peter Andreasson, kyrkoherde i Aneby, när han inför regionfullmäktige gav en kort beskrivning av det stora engagemanget i Aneby som resulterat i ”Alla får plats”-veckan och dess många aktiviteter, alla i syfte att skapa tillit mellan invånarna oavsett bakgrund.

Alla får plats-veckan och dess samarbete visade också stort prov på samhällsinsats 2015 när den stora flyktingvågen till Sverige bland annat innebar ett mottagande i Aneby.

– Aneby kommun skapade en flyktingförläggning vid Gransnäs ungdomsgård med 80 platser. Vi fick sex organisationer att ta på sig att bemanna boendet med volontärer från november till nyår – dygnet runt, berättar Ola Gustafsson, näringslivs- och fritidsansvarig i Aneby kommun.

Hon tror att många andra samhällen också gör liknande arbeten, men att Aneby har en speciell uthållighet.

– Att få folkhälsopriset är jätteroligt och ett bevis på att det arbete vi gör har betydelse. Oavsett människor är nyinflyttade eller genuina Anebybor är det viktigt att våga prata med varandra och bryta ny mark, säger han.

Region Jönköpings län hyllade ”Alla får plats”-veckan med blommor, diplom och prissumma. Organisationskommittén tackade genom att bland annat bjuda på ett sångframträdande av medlemmar i kören Surprice som fick regionfullmäktige att gunga i takt och avsluta med en stående applåd.

Läs mer om ”Alla får plats”-veckan:

Alla får plats-veckan får Region Jönköpings läns folkhälsopris 2018