114 anmälde sig som blodgivare under Blodomloppet

Tre personer står med diplom och blommor
Maria Finta, årets Blodomloppsambassadör och Stefan Timhagen, prisat för årets blodgivarinsats, hyllades med blommor av Madelaine Andersson, chef för länets blodcentraler. Givetvis var också Tryggve från 1177 vårdguiden med och peppade blodgivare och motionslöpare. Foto: Johan W Avby
Tre personer står med diplom och blommorTvå personer och en nalle i en solstolEn liten fklicka gör Hifive med Tryggve

5 716 deltagare gav sig tisdagskvällen 13 augusti ut på Blodomloppet i Jönköping. Deltagarna sprang eller gick den 5 eller 10 kilometer långa sträckan för att manifestera betydelsen av blodgivning.

– En stor applåd till våra vardagshjältar, uppmanade Blodomloppets konferencier innan startskottet gick för alla blodgivare och övriga deltagare som i år fick springa eller gå under perfekta väderförhållanden.

Syftet med Blodomloppet, som arrangeras av Hovslätts IK och blodcentralen Jönköping, är att rekrytera nya blodgivare. I år var det 114 personer som kom till blodcentralens tält och blodbuss och anmälde sitt intresse, många från Jönköping, men också från andra delar av Jönköpings län.

”Vi är jättenöjda”

– Något fler än förra året. Vi är jättenöjda och vi har också haft stor tillströmning av nya blodgivare under sommaren i samband med att den nationella blodbristen har uppmärksammats, säger Madelaine Andersson, områdeschef för blodcentralerna i Region Jönköpings län.

De nyanmälda blodgivarna kommer nu att bjudas in till blodcentralen för intervju och hälsokontroll under september och oktober innan de registreras som blodgivare. Det handlar bland annat om att ha tillräckligt stora vener, bra blodvärde och en kroppsikt på minst 50 kilo.

Jenny anmälde sig

Jenny Edoff från Habo var en av de 114 som anmälde sig under kvällen.

– Jag har väl tänkt på det då och då. Men när jag kom hit i kväll kom tanken upp igen eftersom det är lättillgängligt att anmäla sig. Nu ska jag hem och läsa på informationen, förklarade hon.

Maria Finta, ”köksa” på BB gyn på Länssjukhuset Ryhov, är själv blodgivare sedan 15 år, och är årets blodgivarambassadör.

– Jag vill ge blod så att jag eller någon anhörig kan få det om vi behöver. Min uppgift är att sprida information på min klinik, kvinnokliniken, och till andra jag möter. Som många andra är jag nålrädd, men jag bara gör det. Många tänker på att bli blodgivare, men det blir inte av. Så när jag har varit på blodgivning visar jag stolt upp mitt bandage och min gåva på jobbet för att inspirera andra, säger Maria Finta.

För fjärde året delade också Blodcentralen ut pris till ”Årets blodgivarinsats”.

”Lyfter fram trogna blodgivare”

– Detta pris är för att lyfta fram våra trogna blodgivare som brinner för detta, säger Madelaine Andersson.

Årets pris gick till Lanna-Bredaryds näringslivsförening, med 93 företag och cirka tusen anställda, som representerades av Stefan Timhagen. Sedan starten 20154 har 300 enheter blod levererats från hållplatsen.

” På initiativ av dig har en mycket väl fungerade hållplats för blodbussen byggts upp i Bredaryd. Sedan starten 2014 har antalet blodgivare hos er ökat stadigt och ert bidrag till våra blodlager är viktiga och livsavgörande. Samarbetet med blodcentralen sker alltid i en positiv anda och du gör alltid det lilla extra för att allt ska fungera på bästa sätt”, lyder motiveringen.

”Blodbussen behövde fler hållplatser”

Stefan Timhagen fick ta emot diplom och blommor och poängterade sedan att det är hela näringslivsföreningen som är mottagare av priset.

– Vi hörde att blodbussen behövde fler hållplatser. De 93 företagen i näringslivsföreningen har ställt upp fantastiskt och låter medarbetare lämna blod på arbetstid.

I samband med att hållplatsen i Bredaryd öppnades blev han själv också blodgivare.

– Jag hade tänkt på det tidigare, men nu blev det smidigt när vi inte behöver åka till Värnamo. Så jag uppmanar fler att bli blodgivare. Vill man ha blod behöver man också ge. Jag hade en kamrat som opererades där det gick åt mycket blod, vilket är en tankeställare. Detta kan drabba alla. 

Läs mer:

Ge blod.nu https://geblod.nu/(Extern länk)