Anna jobbar som vårdadministratör på OI

Anna jobbar som vårdadministratör på Käkkirurgiska kliniken och Kompetenscenter för sällsynta odontologiska tillstånd
Foto: Julia Lindster

Jag heter Anna Thofelt och arbetar som vårdadministratör på två av Folktandvården, Region Jönköpings läns tolv specialistavdelningar. Varje dag är jag omringad av människor med kunskap, driv och vilja. Jag känner mig så hemma här!

Varför jag valde yrket

Vårdadministratör, administrativ assistent, medicinsk sekreterare… Kärt barn har många namn och yrket är brett och ger möjlighet till många olika uppgifter och roller. Sommaren 2008 tog jag examen från det vårdadministrativa programmet vid Jönköping University. Jag är glad över att jag valde just detta yrke och trivs hur bra som helst. 

I min tjänst växlar jag mellan två olika arbetsplatser; som vårdadministratör på Käkkirurgiska kliniken vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping och på Kompetenscenter för sällsynta odontologiska tillstånd vid Odontologiska Institutionen. En dag i veckan jobbar jag även som webbredaktör för Folktandvården, Region Jönköpings län.  

Tillsammans är vi varandras bollplank

Vi är flera som arbetar som vårdadministratörer och tillsammans är vi ett härligt gäng! På Käkkirurgiska kliniken är vi fem stycken. På Ontologiska Institutionen finns det vårdadministratörer/administrativa assistenter på alla avdelningar och här är vi totalt 10 stycken. Våra jobb kan se olika ut, men vi ses på möten och håller varandra uppdaterade om vad som händer på de olika klinikerna, om utbildningar, arbetssätt och rutiner. Dessutom träffas vi i fikarummen och på någon lunch ibland. Perfekt att ha fler proffs att bolla med så nära!

Några av oss har läst samma utbildning på Jönköping University, andra har annan administrativ bakgrund. Det jag tycker är så kul med jobbet här är att det finns så många möjligheter. Är det något du är intresserad av så är det oftast inga problem att få jobba med det. Det bästa med just mitt jobb är arbetet med webb och IT.

Beskriv din arbetsplats

Två dagar i veckan arbetar jag på Käkkirurgiska kliniken och sitter då på mitt kontor på Ryhov. Tillsammans är vi ett glatt gäng på cirka 60 personer. Till Käkkirurgiska kliniken hör även tre andra specialistavdelningar; avdelningen för klinisk bettfysiologi, avdelningen för odontologisk radiologi och avdelningen för orofacial medicin. Alla avdelningar har olika sätt att jobba på med sina egna rutiner, system och program. Här händer det mycket på en dag! Sysslan nummer ett här för oss vårdadministratörer är journalskrivning, men förutom det står några av oss i receptionen, ansvarar för post och fixar med alla andra administrativa sysslor som görs på en klinik. Vi har hand om all IT, resor och jourer med mera. Vi servar alla med allt!

Jag känner mig  hemma här 

På sjunde våningen i Rosenlunds vårdcentrum har jag mitt kontor när jag jobbar som vårdadministratör på Kompetenscenter för sällsynta odontologiska tillstånd.  Här jobbar jag med ett jättehärligt gäng! Det är så himla roligt att jobba med människor med kunskap, driv och vilja. Man rycks med och vill verkligen göra sitt bästa när man är på jobbet.

När det är dags för fika eller lunch tar jag mig upp till plan 10 där avdelningarna endodonti, parodontologi och oral protetik finns. Här får jag möjlighet att umgås med bonuskollegor från tre extra avdelningar och jag känner mig så hemma här!

Kompetenscenter är en liten klinik och totalt är vi sju stycken som jobbar här; två övertandläkare, två tandsköterskor, en tandhygienist, en koordinator och jag som vårdadministratör. Trots att Kompetenscenter är ganska litet sett till antal anställda, så sträcker sig arbetsfältet över ett enormt område. Kompetenscenter är ett av tre nationella centra och är delvis nationellt finansierat. Hit skickas frågor om diagnostik, information och terapiförslag vid sällsynta diagnoser från tandvård och sjukvård samt patienter från hela landet. Vi har dessutom massor av utbildningsaktiviteter, möten och videokonferenser.

Här ser mitt jobb helt annorlunda ut jämfört med arbetet på Käkkirurgiska kliniken. Jag får verkligen tänka utanför husets väggar.

Fredag och äntligen webbtid

Veckan avslutas alltid med webbtid i min roll som webbredaktör för Folktandvården, Region Jönköpings län. Vi är ett blandat gäng av medarbetare med olika yrken och arbetsplatser inom Folktandvården. Det vi har gemensamt är intresset för webb. Att vara en del av webbredaktionen kompetensutvecklar mig i mitt yrke på flera olika plan. Jag är jätteglad över mitt arbete i webbgruppen. Skapande i alla former är kul så det är roligt att få möjlighet att göra det på jobbet. Vår huvudsakliga uppgift är att tillsammans förvalta alla klinikers egna sidor på 1177 och www.rjl.se/folktandvarden.

Råd eller tips till andra som vill jobba med det du gör

 Ta chansen - och ta för dig! Jobbet som vårdadministratör gör att du har möjlighet att specialisera dig inom flera områden. Självklart efter klinikens behov, men vi lever i en tid där allt utvecklas så otroligt fort och där det är viktigt att både arbetet inom kliniken flyter samtidigt som ansiktet utåt och att synas är otroligt viktigt, och där har vi vårdadministratörer en fantastisk chans att vara med och påverka.

Hur går man vidare om man vill jobba som vårdadministratör inom Folktandvården, Region Jönköpings län?

Du är välkommen att söka något av våra lediga, utannonserade jobb. Om det inte finns något ledigt jobb som passar dig just nu är du välkommen att höra av dig till någon av våra kontaktpersoner inom rekrytering.

Lediga jobb inom Folktandvården (Extern länk)

Hur går man vidare om man vill utbilda sig till vårdadministratör?

Utbildningar för att bli vårdadministratör finns i hela Sverige.
På en av Skolverkets webbplatser hittar du mer information om utbildningarna.

Vårdadministratör, utbildningsinfo.se (Extern länk)