Anmälan enligt lex Maria – suicid under pågående psykiatrisk öppenvård

Anmälan enligt lex Maria – suicid under pågående psykiatrisk öppenvård

Vita bokstäver med texten Anmälan enligt lex Maria på vinröd bakgrund.

En patient med långvarig kontakt med psykiatrin dog i suicid. Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria.

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Anmälan gäller en patient med långvarig kontakt med psykiatrin som dog i suicid. Patienten hade tidigare gjort suicidförsök och hade även andra medicinska problem, vilket medförde att hen hade flera vårdkontakter. Mediciner sattes in av olika vårdgivare för att lindra patientens symptom. Suicidrisken bedömdes som låg, trots att det förelåg flera olika stressfaktorer i patientens liv, vilka tillsammans orsakade en förhöjd risk för att patienten skulle dö i suicid.

Region Jönköpings län har utrett ärendet och har till följd av händelsen lagt fokus på följande åtgärder:

  • Genomgång av fallet i regional suicidpreventionsutbildning för diskussion om suicidriskbedömningar och åtgärder vid suicidalitet.
  • Presentation på regionala läkarmöten för diskussion kring hantering av läkemedel till patienter med förhöjd risk att begå suicid samt informera om provtagning av sidomissbruk.

 

Diarienummer: RJL2025/568 

Kontakt

Robin Kihlbaum
Chefläkare och ansvarig för lex Maria
Region Jönköpings län
072-243 49 62
Växel: 010-241 00 00

Skyldighet att anmäla

Lex Maria är en lag som innebär att personal inom hälso- och sjukvården är skyldig att anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om en patient har drabbats av, eller riskerat att drabbas av, en allvarlig skada eller sjukdom i samband med vård, behandling eller undersökning.

Chefläkaren är utsedd för att ansvara för vårdgivarens anmälningsskyldighet enligt patientsäkerhetslagen. Chefläkaren har också ansvar för att stödja hälso- och sjukvårdens arbete med kvalitet, patientsäkerhet och tillsyn.

Sjukvården vill lära av misstagen

Lex Maria syftar framför allt till att höja patientsäkerheten och förbättra kvaliteten i vården. Genom att anmäla och utreda allvarliga händelser kan man förhoppningsvis förhindra att de sker igen. Lex Maria-utredningar leder ofta till nya eller förbättrade rutiner och riktlinjer. Utredningen ska också leda till att den drabbade patienten och närstående får klarhet i varför skadan eller sjukdomen uppstod.

Om patienter och närstående har synpunkter på vården

Patienten och närstående kan inte själv göra anmälan enligt lex Maria. Däremot ska lex Maria-ansvarig läkare alltid informera patienten och närstående om en anmälan görs och ge patienten och närstående möjlighet att beskriva vad som hänt.

Patienter och närstående som har synpunkter och klagomål ska i första hand kontakta den verksamhet som ansvarat för vården, i andra hand patientnämnden i Region Jönköpings län.

Patienter och närstående som, efter att ha varit i kontakt med den verksamhet som ansvarat för vården, ifrågasätter eller vill få bedömt om sjukvårdspersonal har handlat felaktigt i vård eller bedömning, kan vända sig till IVO. Efter utredning kan IVO rikta kritik mot vårdgivaren eller enskild person.

Ovanligt med allvarliga skador

Vårdpersonalen inom Region Jönköpings län har över två miljoner patientkontakter varje år. Av dessa leder omkring 60 till anmälan enligt lex Maria.