Vecka 47 – Ett Jönköpings län fritt från våld

Vecka 47 – Ett Jönköpings län fritt från våld

en orange färgplatta med vit text: Ett Jönköpings län fritt från våld
Under vecka 47, Orange week, uppmärksammas våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor på flera platser i Jönköpings län.

Under vecka 47, mellan 20 och 26 november, genomförs en aktivitetsvecka i Jönköpings län kring våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor. Det blir föreläsningar och andra och aktiviteter på flera platser. Region Jönköpings län är bland annat medarrangör till en föreläsning om våld mot äldre.

Veckan, som också kallas Orange week, ska sprida kunskap kring mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Budskapet är att våld går att förebygga, och att det finns hjälp och stöd att få från olika aktörer i samhället.

Utbildningsdag om våld mot äldre

I länet anordnas aktiviteter under vecka 47 för att sprida kunskap kring frågan våld i nära relation.

– Jag vill särskilt lyfta den utbildningsdag om våld mot äldre som ordnas i Kulturhuset Pigalle, Nässjö torsdag 23 november. Där kan både yrkesverksamma och representanter från pensionärsorganisationer och övriga civilsamhället få kunskap och verktyg för att upptäcka och våga ställa frågor om våld mot äldre personer med och utan kognitiv sjukdom, berättar Elinor Petersson, samordnare för arbetet med våld i nära relation i Region Jönköpings län.

Föreläsare är Johanna Simmons, läkare och forskare från Linköpings universitet, samt Lena Östlund, socionom och doktorand från hälsohögskolan i Jönköping. Under eftermiddagen den 23 november deltar medarbetare från Alternativ till våld (ATV) i Region Jönköpings län och berättar om vilket stöd de erbjuder. Sista anmälningsdag är tisdag 21 november.

Uppmärksamma ämnet och Orange day, 25 november

Under vecka 47 inträffar även den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, Orange day, som FN instiftat. Länstrafiken uppmärksammar budskapet i stadsbussarna och på flera håll i länet flaggar verksamheter i orange.

Elinor Petersson uppmanar arbetsplatser att uppmärksamma frågan, till exempel på arbetsplatsträffar eller genom att ladda ned material från Kvinnofridslinjen och Länsstyrelsen.

– Du kan också uppmärksamma ämnet genom att klä dig i orange, använd en orange detalj i din klädsel eller smycka din arbetsplats med orange. Allt för att påtala och visa att du stöttar arbetet mot våld i nära relation, säger Elinor Petersson.

Mer information: 

Vecka 47 – Ett Jönköpings län fritt från våld (webbplatsen JäJ)

Anmälan till seminariet om våld mot äldre den 23 november

Lyssna på intervju med Elinor Petersson i podden Nära dig