Träffpunkt Söder: Peer supporter arbetar med boendestöd

Träffpunkt Söder: Peer supporter arbetar med boendestöd

En kvinna i vit blus står intill en man i gul tröja som sitter vid ett bord
Peer supporter Emma Henning får en pratstund med besökaren Anders ”Putte” Eriksson som sitter och målar akvarell. Detta är rena terapin, konstaterar han. Foto: Johan W Avby

Varje vecka arrangerar Träffpunkt Söder i Råslätt utanför Jönköping populära och välbesökta aktiviteter för personer med bland annat psykisk funktionsnedsättning. Sedan något år ingår en person med egen erfarenhet av återhämtning efter psykisk ohälsa (peer support) i arbetslaget och kan vara ett stöd i olika former till besökarna.

– Det har fungerat jättebra att komma in i personalgruppen här. Personalen har också fått utbildning om vad peer support är och jag har berättat om mig själv, säger Emma Henning, peer support i Integrerad enhet söder, inom Jönköpings kommuns socialpsykiatri och boendestöd.

Träffpunkt Söder är navet i verksamheten, där också Falkens servicebostad samt boendestöd ute i samhället för ett antal invånare ingår, de två sistnämnda i form av biståndsbedömda insatser.

Träffpunkt Söder är en öppen verksamhet, dit besökare kommer när de vill.

– Träffpunkten är öppen för alla, oavsett bakgrund. Vi möts alla där, så som vi är, säger Emma Henning.

Emma Henning arbetar i alla tre miljöerna i syfte att vara ett stöd och samtalspartner utifrån sin egen erfarenhet av psykisk ohälsa.

”Vill hjälpa andra”

– Min psykiska ohälsa började i samband med att min man hastigt dog i augusti 2011. Det blev helt svart och tog flera år att komma tillbaka till livet igen efter den sorgen. Sedan dess har jag i omgångar haft kontakt med den psykiatriska vården. Men vändpunkten kom, tillbaka till livet och glädjen, och jag bestämde mig för att jag ville hjälpa andra människor. Jag hade ett bra skyddsnät omkring mig, och det vill jag bidra till för andra, säger hon.

Nu är hon utbildad peer support med tjänst på integrerad enhet söder sedan hösten 2021, samtidigt som hon på deltid är samordnare för länets alla peer supporters.

”Jag visar att återhämtning är möjligt”

– Jag får planera min tid själv. Nu har jag börjat hitta rytmen i mitt jobb, och tar kontakter med dem som vill ha det, bland annat genom hembesök. Jag finns för att visa att återhämtning är möjligt och för att inge hopp, trygghet och att det finns möjligheter. Vi delar alla el del upplevelser och känslor och kan lära oss av varandra om återhämtning, styrkor, färdigheter och mod, säger Emma Henning.

– Emma har ett eget uppdrag här med bland annat samtal. Hon fungerar som en brobyggare utöver de boendestödjare som arbetar här och det fungerar väldigt bra, säger Lisa Källgren, enhetschef för integrerad enhet söder.

Målar, spelar kort och bingo

Träffpunktens lokal på Kärrhöksgatan i Jönköping är välfylld med besökare denna onsdag i slutet av juni. Det bubblar och pratas för fullt. Några deltagare målar akvarell och några andra spelar kort i väntan på dagens huvudnummer, bingo med efterföljande fika.

– Vi arrangerar olika aktiviteter som bingo, korvgrillning, matlagning, gympa, tipspromenad eller musikquiz. Matlagning två gånger i veckan är väldigt populärt, men alla aktiviteterna är uppskattade, konstaterar Anita Kristensen, personal på Träffpunkten och peer support Emma Henning.

Avslappnad stämning, att få vara del i ett sammanhang, möjlighet till socialt umgänge, är några saker som deltagarna brukar lyfta fram i utvärderingar av verksamheten.

– Vi vill att deltagarna ska vara med och bestämma innehållet i verksamheten. Därför kommer vi med olika förslag för att locka fram deras intressen, säger Lisa Källgren.

”Jag trivs med aktiviteterna”

Stefan Dahl i Taberg, tillhör de regelbundna besökarna.

– Jag fick en psykos på 1980-talet och var inlagd på dåvarande Södra klinikerna, flera månader. Sedan har det upprepats några veckor under 90-talet. Sedan 2003 har jag haft boendestöd och så kommer jag hit till Träffpunkt Råslätt. 2017 blev jag pensionär från mitt jobb på Samhall, säger han.

Stefan Dahl förklarar att han tar bussen från Taberg till Träffpunkt Råslätt nästan varje dag det är öppet.

– Jag trivs här och trivs med aktiviteterna. Allt går bra utom kortspel och biljard. Det vill jag inte syssla med. Dessutom är jag engagerad i Pingstkyrkan, är bland annat mötesvärd fyra gånger per år, och i RPG i Missionskyrkan. Senast åkte vi runt Vättern med buss i maj. Jag vill hålla igång så mycket som möjligt, säger han.

”Blir fin gemenskap”

Janne Nilsson var en av bingospelarna denna dag.

– Jag brukar vara här några gånger i veckan, bland annat på bingot och när de har frågesport. Det är trevligt här och det blir fin gemenskap.

Sedan 2016 behöver han rullator för att förflytta sig.

– Jag fick en hjärhinneinflammation och blev liggande på golvet ett dygn. Jag kom in försent så det blev skador på hjärnan, bland annat problem med balansen, men det har blivit lite bättre sedan det hände, säger Janne Nilsson och markerar nummer 61 på bingobrickan.

MIKAEL BERGSTRÖM

Läs mer:

Artikelserie om stöd för återhämtning: Peer support, en ny yrkesroll som ständigt utvecklas

Peer support: Markus stöttar patienter i psykiatrin utifrån egen erfarenhet