Thomas först ut i Region Jönköpings läns nya blodbuss

Thomas först ut i Region Jönköpings läns nya blodbuss

En man i röd tröja klipper ett band
Thomas Peterson, premiärblodgivare i nya blodbussen, blev ombedd att klippa invigningsbandet, med biomedicinska analytikerna Linda Ström och Ingela Linnerman Nilsson i bakgrunden. Foto: Johan W Avby
En man i röd tröja klipper ett bandEn vårdperson står intill en blodgivare i blodbussenEn kvinna i glasögon står framför en buss med budskapet "att ge blod är viktigt på riktigt".Bild på en buss

Efter ett års uppehåll är Region Jönköpings läns blodbuss nu i drift igen. Dessutom med ett helt nytt fordon, som kommer att betjäna de cirka 25 hållplatser som finns i Jönköpings län.

– En jättestor skillnad mot den förra blodbussen. Väldigt stor och rymlig. Den är jättefin, säger Thomas Peterson i Nässjö som blev ”primärblodgivaren” när den nya blodbussen inledde sitt arbete utanför Nässjö vårdcentrum måndag 12 april.

Tillsammans med biomedicinska analytikerna Linda Ström och Ingela Linnerman Nilsson, som bemannar blodbussen, räknade han ut att detta blev blodgivning nummer 102 under de 30 år som han hållit på.

Blodbussen sedan starten

– På den tiden bodde jag i Bodafors så då fick jag åka en bit. Nu är det nära och bra, säger Thomas som arbetar på Nyhems färghus, en bit därifrån och har givit blod i blodbussen sedan den startade 2012.

Hur han tänkte när han blev blodgivare för 30 år sedan minns han knappt.

– Det behövdes blod, helt enkelt, säger han.

Den nya blodbussen innebär ett lyft för både blodgivare och medarbetare.

”Ökar tillgängligheten”

– Det är jätteskönt att vara igång igen med blodbussen och den ger en så bra arbetsmiljö och ökar tillgängligheten för blodgivarna. Det är viktigt på riktigt att ge blod, säger Madelaine Andersson, chef för område transfusionsmedicin inom laboratoriemedin.

Den 11,5 meter långa bussen innehåller intervjurum, fyra britsar för blodgivning, samt en fikahörna där blodgivarna kopplar av efteråt.

– Den här bussen känns både rymligare och större än den förra och har bland annat ett väldigt bra ventilationssystem, säger Linda Ström.

En blodgivare i taget

Rymligheten gör att det går bra att hålla avstånd. Under coronapandemin är en blodgivare i taget inne i bussen och de båda biomedicinska analytikerna har skyddsutrustning i form av munskydd och visir.

Tanken är nu att bussen ska vara i drift måndag till torsdag varje vecka.

– Vi inleder nu här i Nässjö två veckor, innan vi fortsätter till Vetlanda och sedan Värnamo. Vi har omkring 25 hållplatser i Jönköpings län, säger Madelaine Andersson.

Blodgivarna kallas

Inför varje hållplats skickar blodcentralen mejl eller sms till de cirka 8 000 blodgivare i länet som bor i området. De som vill lämna blod bokar då in sig. När deras blod använts kommer ett nytt sms som berättar det.

Att ha varit sjuk i covid-19 är inget hinder för att lämna blod.

– Det går bra när man varit fullt frisk och utan symtom i två veckor. Den som vaccinerats mot covid-19 måste vänta sju dagar innan man ger blod, säger Madelaine Andersson.

Stort blodbehov under våren

Det finns ett konstant behov av blodgivning och nya blodgivare.

 – Det har varit en ganska stor åtgång på blod under mars och april, så vi har tappat för fullt. Vi har också fått hjälpa några av de stora sjukhusen i landet med blod. Den största mängden blod används i cancersjukvården och i behandlingen av olika kroniska sjukdomar, men behövs även vid operationer och i intensivvård, förklarar Madelaine Andersson.

Fotnot: På www.geblod.nu finns all information om hur man blir blodgivare och schemat för blodbussen.