Region Jönköpings län ingår partnerskap med ideella organisationer

Region Jönköpings län ingår partnerskap med ideella organisationer

En kvinna håller ett barn i famnen
Genom partnerskap med ideella föreningar kan Region Jönköpings län erbjuda anhörigstöd för barn och familjer samt stöd för vuxna med tidig ohälsa. Arkivbild. Bilden är arrangerad. Foto: Johan W Avby

Från årsskiftet 2023 ingår Region Jönköpings län partnerskap med två ideella organisationer, Vårsol Samtalscenter och Origo Resurs, för ett långsiktigt samarbete om samtalsstöd till barn och unga där närstående har fysisk eller psykisk ohälsa, respektive gruppsamtal för vuxna som visar tecken på psykisk ohälsa.

– Detta är ett betydelsefullt partnerskap som vi har beskrivit i vår budget för 2022 och flerårsplan. Vi får en långsiktig överenskommelse mellan offentlig och idéburen sektor i syfte att uppnå ett allmännyttigt och samhälleligt mål. Detta ger möjlighet för länsinvånare att få ett stöd i vissa situationer utöver det som sjukvården har möjlighet att ge, säger Rachel De Basso (S), ordförande i nämnd för folkhälsa och sjukvård, som godkände överenskommelserna vid sitt sammanträde tisdag 15 november 2022.

Idéburet Offentligt Partnerskap

Överenskommelsen ”Idéburet Offentligt Partnerskap”, IOP, ska ses som ett komplement till den verksamhet som Region Jönköpings län bedriver i egen regi.

– Vårsol samtalscenter gör ett fantastiskt bra arbete i det samarbete som vi har med dem sedan flera år och som bygger på årliga bidrag. Men nu blir det ett mer långsiktigt avtal, vilket de också önskat, säger Veronica Ottosson, processledare på folkhälsa och sjukvård i Region Jönköpings län och sammankallande i styrgruppen för barnkonventionen.

Anhörigstöd för barn och familjer

Avtalet med Vårsol Samtalscenter har fokus på anhörigstöd, individuellt och i grupp, för barn och familjer med fysisk och psykisk ohälsa eller sorg, med barn 4 till 18 år som målgrupp.

På Vårsol Samtalscenter finns socionomer, beteendevetare och socialpedagoger som redan idag har kontakt med till exempel specialistpsykiatrin, onkologkliniken, kvinnoklinikerna, barnhälsovården, barn- och ungdomshälsan och vårdcentraler för stödsamtal när barn och unga till exempel har anhöriga med ohälsa eller mist en förälder eller ett syskon.

”Finns behov av samtalsgrupper”

– Vårsol kan ha kontakt längre med en familj än vad vår egen verksamhet kan ha, de har ingen journalföring och kan snabbare sätta samman samtalsgrupper när det blir aktuellt. Verksamheterna inom Region Jönköpings län är överens om att det finns ett behov och att de gör stor nytta, samtidigt som det finns stor tillit. Men kunskapen om att de finns behöver spridas bland annat genom våra 260 barnrättsombud, säger Veronica Ottosson.

Vårsol Samtalscenter finns i Jönköping, men den geografiska tillgängligheten är en viktig faktor.

– De riktar sig till hela Jönköpings län och skapas det till exempel samtalsgrupper ska vi tillhandahålla lokal i närområdet. Jag har stor förhoppning om att detta kommer att bli bra och att de som får stöd upplever en fin kontakt där det också ingår ett gott föräldrastöd, säger hon.

Får långsiktig planering

Anders Nordin, verksamhetschef för Vårsol, är glad över överenskommelsen:

– Det samarbete vi har sedan några år, där vi fått årliga bidrag, är jätteviktigt för oss för att kunna erbjuda kostnadsfria samtal till målgruppen. I och med överenskommelsen får vi en mer långsiktig planering, säger han.

Årligen möter de cirka 150-200 barn och deras föräldrar, där det handlar om barn som har en anhörig med psykisk eller fysisk ohälsa, eller barn som är i sorgearbete.

– Många vi möter har en förälder som drabbats av cancersjukdom, där en del sedan avlider.

Lotsade av vårdcentral

En del familjer söker sig direkt till Vårsol, andra inleder kontakten med sin vårdcentral, och blir sedan lotsad till Vårsol av till exempel kurator.

– Behovet finns absolut och vi kan göra skillnad för barnen och deras föräldrar, genom att vi är flexibla och kan ha kontakt över längre tid än vad det finns resurser för i sjukvården. Från nästa år är vi sex medarbetare som arbetar både med individuella stödsamtal och gruppverksamhet,  säger Anders Nordin.

Stöd till vuxna med tidig psykisk ohälsa

Origo Resurs driver ett certifierat arbetsintegrerande socialt företag som arbetar med arbetslivsinriktad rehabilitering för hela människan sedan 2004.

Under åren 2016-2019 samverkade Origo Resurs, Region Jönköpings län och Försäkringskassan i ett arvsfondsfinansierat projekt i syfte att hitta alternativa sätt att främja psykisk hälsa. Det resulterade i modellen ”Samtal om livet”, en metod för att stärka människor att i högre grad påverka sin egen hälsa genom livsreflektion och livshantering i grupp.

”Komplement till övriga insatser”

– Detta kan vara ett komplement till de insatser som görs på vårdcentraler och hälsocenter när en person behöver stöd till förändring. Allt är inte sjukdom och sjukskrivning är inte alltid en  bra långsiktig lösning. Många lever i en komplex situation och behöver stöd till förändring och det är viktigt att möjligheten att delta i samtalsgrupper finns över hela länet, säger Ann-Britt Ekvall på sektionen för primärvård och rehabilitering, Region Jönköpings län.

Stödjer förhållningssätt  i sjukvården

”Samtal om livet”-grupperna utgår från samma förhållningssätt som det påbörjats ett arbete om i Region Jönköpings län. Vårdpersonal i primärvården har utbildats i ACT (Acceptance and Commitment Therapy) som förhållningssätt. Detta sker i syfte att utveckla bemötande och behandling för personer med långvarig smärta, ofta också kopplat till psykisk ohälsa.

– Förhållningssättet i ACT är bra eftersom det har fokus på det som är viktigt för patienten, säger Ann-Britt Ekvall.

Fotnot: IOP-överenskommelsen med Vårsol Samtalscenter innebär ett ekonomiskt åtagande på 6,4 miljoner kronor under tre år. Överenskommelsen med Origo Resurs är ett åtagande på 6,6 miljoner kronor, också det under tre år.