Pressmeddelande: Vaccinbokningen öppnar för 50-54-åringar

Pressmeddelande: Vaccinbokningen öppnar för 50-54-åringar

Torsdagen 27 maj 2021 öppnar tidsbokningen för vaccinering mot covid -19 för dig som är född 1971 eller tidigare.

- Vi går nu vidare i fas 4 och från och med vecka 22 kan vi erbjuda vaccin till de som är 50-54 år, säger Jonas Almgren. Samtidigt fortsätter naturligtvis också vaccineringen av alla tidigare faser och åldersgrupper.

Åldersgruppen 50-54 år kan börja boka tid från och med den 27 maj i vecka 21. Tiderna som går att boka för åldersgruppen kommer att vara från och med vecka 22 och framåt.

Fas 4 är den sista fasen och omfattar alla från 18-59 år, och Region Jönköpings län vaccinerar i fallande ålderordning utifrån tillgången till vaccin. Under ett par veckor har de flesta vaccineringar varit för dos 2, men under vecka 22 ökar antalet för dos 1 igen.

- Vi har hög efterfrågan på vaccin och vi har mycket god täckning i de äldre åldersgrupperna. Ett effektivt arbete på vårdcentralerna med att vaccinera gör att vi nu kan öppna upp för att fler kan boka. Vi ser också ett par veckor framöver med större leveranser för dos 1.

Boka din tid på 1177.se

Eftersom vårdcentralerna är hårt belastade, vädjar vi till dig att själv boka din tid för vaccination på 1177.se om du har möjlighet till det. Du behöver inte ha e-legitimation för att boka tid. Du som inte har möjlighet att själv boka tid kan ringa din vårdcentral. På 1177.se hittar du uppdaterad information om de olika faserna och hur du bokar tid: När och hur kan jag vaccinera mig mot covid-19? - 1177 Vårdguiden

Ökat intervall för dos 2

Från och med vecka 24 ska vaccinen från PfizerBiontech (Comirnaty) och Moderna ges med sju veckors intervall. Dos 2:or som redan är bokade med sex veckors intervall flyttas inte fram.

Bakgrunden till Folkhälsomyndighetens rekommendation är att smittspridningen och belastningen på sjukvården minskar ju fler som fått sin första dos vaccin. Det visar studier från flera länder. Den första dosen bedöms ge ett gott skydd mot allvarlig sjukdom och det går bra att vänta sju veckor med den andra dosen.

Mer information
Vägledning och fördjupad information om vaccination mot covid-19, Folkhälsomyndigheten

Kontakt:
Jonas Almgren, vaccinsamordnare, nås via presstjänst på 010-242 40 30, eller press@rjl.se