Pressmeddelande 6 februari 2020: Midens instrument för cancerdiagnostik vann internationella Quality Innovation Award

Pressmeddelande 6 februari 2020: Midens instrument för cancerdiagnostik vann internationella Quality Innovation Award

Kvinna i talarstol
Det är en teknik som är helt ny och som kan användas för att ta vävnadsprov för diagnostik men också för att ta bort cancervävnad direkt när den upptäcks, berättade Miden Melle-Hannah bland annat när hon höll en presentation av den innovation som hon arbetat med ett antal år.
Kvinna i talarstolMan och kvinna framför en bildskärm med textEn grupp personer under prisutdelning på en scen

Ett multifunktionellt instrument för cancerdiagnostik är vinnare i den 21:a internationella Quality Innovation Award. Det stod klart på onsdagskvällen 5 februari 2020, när Miden Melle-Hannah, läkare i kirurgi och urologi i Region Jönköpings län, äntrade scenen i Tel Aviv, Israel, för att ta emot pris för sin innovation som kan komma till klinisk användning globalt – redan 2021.

– Detta känns så fantastiskt kul. Jag har lagt fem år av min fritid på det här, så det är roligt att få den här kvalitetsstämpeln. Det var en helt magisk kväll, så otroligt välplanerad, där jag fick hålla en presentation, säger Miden Melle-Hannah, som är dubbelspecialist i urologi och kirurgi, samt medicinsk utvecklingschef inom kirurgisk vård i Region Jönköpings län.

Redan i november 2019 blev det känt att Miden Melle-Hannah var vinnare i den svenska delen av Quality Innovation Award, klassen potentiella innovationer, där prisutdelningen skedde i Stockholm den 3 februari.

Två dagar senare, onsdag 5 februari, var det dags för den internationella finalen som i år hölls i Tel Aviv i Israel. På plats fanns vinnarna i de åtta olika kategorierna i en tävling där totalt drygt 500 bidrag från 20 länder tävlat.

Utställningar, presentationer och pris

På kvällen stod det klart att Miden Melle-Hannah stod som total vinnare i sin kategori, ”potentiella innovationer”.  

– Onsdagen var en fullspäckad dag med utställningar och presentationer av vinnarna i de olika kategorierna, sedan prisutdelning och galamiddag på kvällen, berättar hon.

Miden Melle-Hannah prisas för en innovation som kan få stor betydelse i undersökningen och behandlingen av patienter med cancersjukdom.

Idén fick hon för fem år sedan, efter att ha fått lämna besked till en patient som väntat en hel dag på fastande mage att operationen fick skjutas upp på grund av att operationen före hade dragit ut på tiden. Det väckte tanken på att utveckla en teknik för att göra ett i grunden ganska enkelt ingrepp enklare och mer tidseffektivt.

Patent godkänt

Resultatet blev ett multifunktionellt operationsverktyg som används i cystoskop på en ordinarie urologmottagning för undersökning av patienter med misstänkt cancer i urinblåsan. Patentansökan är nu godkänd.

– Det är en teknik som är helt ny och som kan användas för att ta vävnadsprov för diagnostik men också för att ta bort cancervävnad direkt när den upptäcks, berättar Miden. Cancervävnaden är då helt innesluten i instrumentet så att det inte är någon risk att cancervävnad kan slå sig ner på något annat ställe i blåsan. Med dagens metod är det över 50 procent återfall hos patienter med ytlig urinblåsecancer. Jag hoppas att man på sikt kommer att kunna minska antalet återfall.

Patienten behöver inte sövas

Ingreppen behöver inte göras på en operationssal. Patienten behöver ingen sövning eller ryggbedövning utan man kan bedöva lokalt.

Under våren kommer prekliniska tester att genomföras på grisar, och senare i år ska kliniska tester genomföras tillsammans med Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Miden Melle-Hannah bedömer att instrumentet kan komma till användning i sjukvården redan under 2021.

– Det är en stor marknad. Globalt genomförs miljoner sådana här ingrepp. Enbart urologkliniken i Region Jönköpings län skulle kunna spara flera miljoner kronor varje år. Tekniken är också möjlig att använda även för andra cancerformer, säger hon.

Effektivare och enklare

Vinsterna är flera. För sjukvården blir det effektivare undersökningar och för patienten enklare med bara ett besök och att inte behöva sövas.

– Alla är vinnare på detta, inte minst patienterna. Jag längtar efter den dag när patienterna kan få diagnostik och behandling samtidigt, för det betyder så mycket, säger Miden Melle-Hannah.

Samtidigt betonar hon att det bakom företagsnamnet Multi4 finns en rad personer som varit involverade och som har bidragit med kunskap.

Fått hjälp och stöd i arbetet

– Flera kollegor i Region Jönköpings län har varit involverade och både hjälpt och stöttat i arbetet, berättade hon i november. Jag vill rikta ett extra stort tack till Bruno Larsson, överläkare urologi, Anders Hugander, överläkare kirurgi, Kjell Ivarsson, sjukvårdsdirektör för Kirurgisk vård, Boel Andersson Gäre, professor vid Jönköping Academy for Improvement of Health and Welfare, Högskolan Jönköping och forskningsledare vid Futurum och Göran Henriks, utvecklingsdirektör. Helen Ljunggren på Visam Arena ska också ha ett extra tack för engagemang och stöttning.

Multi4 är delvis utvecklad med hjälp av Stiftelsen Fonden för klinisk cancerforskning i Jönköping, Visam Arena/Region Jönköping Län, Science Park Jönköping och Vinnova/EU-bidrag.

Kontakt:

Miden Melle-Hannah
0736-929000
Torsdag 6 februari kan hon nås mellan 16-17

Mer fakta/Quality Innovation Award

Quality Innovation Award delas ut i ett 20-tal länder och ger innovationerna möjlighet att jämföra sig över land- och branschgränser. Innovationerna ska bidra de till att sprida kunskap och vara goda föredömen. Av avgörande vikt för att få utmärkel­sen är nyhetsgrad, användbarhet, lärande, kundo­rientering och verkningsgrad. Quality Innovation Award är en utmärkelse som årligen delas ut till verksamheter eller enskilda individer som presenterat innovationer med en tydlig koppling till medveten systematik i sitt arbete och med en utgångspunkt i ett klart identifierat kundbehov.

  • Löpsedel
  • Futurum
  • Forskning
  • Region Jönköpings län - Nyheter och pressmeddeland
  • Folkhälsa och sjukvård
  • Kirurgisk vård