Pressmeddelande 28 februari 2020: Ytterligare bekräftat fall i Jönköpings län av nya coronaviruset (covid-19)

Pressmeddelande 28 februari 2020: Ytterligare bekräftat fall i Jönköpings län av nya coronaviruset (covid-19)

Ytterligare en person i Jönköpings län har bekräftats vara smittad av det nya coronaviruset . Den här gången handlar det om en man i 50-årsåldern från Jönköpings län som återvänt till Sverige efter besök i norra Italien.

Mannen återvände till Sverige den 24 februari, insjuknade den 25 februari och kontaktade då infektionskliniken i Jönköping, där han provtogs den 26 februari.

– Han återvände sedan hem, med uppmaningen att hålla sig hemma isolerad i väntan på provsvar. Han hade, och har fortfarande, milda symptom , säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Fredag eftermiddag 28 februari kom svaret från Folkhälsomyndigheten som visade att mannan var smittad av coronavirus och utvecklat sjukdomen covid-19.

”Arbetar med smittspårning”

– Han vårdas nu på infektionskliniken medan vi arbetar med smittspårning där vi kartlägger alla hans kontakter. Vi tror dock att han haft mycket få kontakter, även under resan hem till Sverige, säger Malin Bengnér.

”Beredda på enstaka fall”

– Detta fall  har ingen koppling till vårt första fall i januari. Det var inte oväntat att vi skulle se ytterligare enstaka fall som smittats utomlands. Det har vi varit beredda på, säger Malin Bengnér.

Kontakt:

Smittskyddsläkare Malin Bengnér och infektionsklinikens verksamhetschef Maria Palmérus finns tillgängliga för telefonintervjuer fram till klockan 19.30 fredag kväll 28 februari. De nås via Region Jönköpings läns presstjänst 010-2424030

Övrig tid hänvisar vi till Folkhälsomyndighetens pressjour:

010-2052100 (öppen dygnet runt).

 Den som har frågor om Coronavirussjukdomen covid-19 kan ringa det nationella informationsnumret 113 13

 

Läs mer:

Folkhälsomydigheten:

Frågor och svar om Corona-viruset

Uppdatering om läget kring Coronavirus från Smittskydd Vårdhygien Region Jönköpings län:

Nya coronaviruset (2019-nCoV)

 

 

  • Region Jönköpings län - Nyheter och pressmeddeland
  • Folkhälsa och sjukvård