Pressmeddelande 15 april 2021: Start för vaccinering i fas 3

Pressmeddelande 15 april 2021: Start för vaccinering i fas 3

Vaccintillgången är just nu god och för att vaccinet snabbt ska komma invånarna till godo så öppnar nu Region Jönköpings län upp för fortsatt vaccinering i fas 2 parallellt med att den första gruppen i fas 3 kan börja vaccineras.

Flera vårdcentraler i Jönköpings län har vaccinerat en stor andel av alla över 64 år som ingår i fas 2.

– Vaccinet ska ut så snabbt som möjligt, det är mycket viktigt för att få ner smittspridningen och på sikt antalet patienter som behöver IVA-vård, säger Jonas Almgren, vaccinsamordnare. 

Inga brev skickas

Den första gruppen i fas 3 är personer mellan 60-64 år. De kommer inte att få något brev på posten utan kommer att kunna boka tid från och med fredag den 16 april i mån av vaccintillgång.

– Från och med den här åldersgruppen skickar vi inga brev. Vi kommer att gå ut via våra sociala medier, traditionell media och annonser när det är dags för nya grupper att boka in sig, säger Jonas Almgren.

Du som ingår i en prioriterad grupp kan boka tid på 1177.se. Om du inte har möjlighet att boka tid på webben kan du ringa din vårdcentral.
På 1177.se hittar du uppdaterad information om de olika faserna och hur du bokar tid: När och hur kan jag vaccinera mig mot covid-19? - 1177 Vårdguiden

Fas 3 och fas 2 går omlott

I fas 2 återupptas nu successivt vaccineringen av personer med LSS och vårdpersonal. För dessa grupper gäller att man har ett intyg från sin kommun eller arbetsgivare för att kunna boka in sig.

Fas 3 startar alltså upp parallellt med att fas 2 går mot slutet.

– Det är också viktigt att komma ihåg att vi har öppet för alla över 60 år och tidigare fas. Är du exempelvis 80 år och ännu inte har vaccinerat dig så kan du självklart vaccinera dig när som det passar.

I åldersgruppen 60-64 kommer vårdcentralerna att prioritera personer i riskgrupper.

Region Jönköpings län kommer att följa den prioriteringsordning som Folkhälsomyndigheten rekommenderar. I mitten av maj är preliminär start för fas 4.

Läs mer om de olika faserna:

När och hur kan jag vaccinera mig mot covid-19? - 1177 Vårdguiden

 

Kontakt:
Jonas Almgren,
vaccinsamordnare,
nås via presstjänst på 010-242 30 40, press@rjl.se