Paus för AstraZenecas vaccin påverkar vaccinering i veckan i Region Jönköpings län

Paus för AstraZenecas vaccin påverkar vaccinering i veckan i Region Jönköpings län

Folkhälsomyndighetens beslut att pausa vaccinering med AstraZenecas vaccin påverkar planering av den pågående vaccineringen på vårdcentralerna i Region Jönköpings län. Avbokningar kommer att ske då en stor del av vaccindoserna idag är från Astra.

Av de drygt 7100 doser som väntades till Jönköpings län nu under vecka 11 är cirka 4500 doser från AstraZeneca. De kommer alltså inte att användas under tiden som Folkhälsomyndigheten pausar användningen av det. Vaccineringen med Pfizer Bio-NTechs och Modernas vacciner pågår fortlöpande, men många personer kommer att få sin vaccinering avbokad i veckan.

- Du som blir avbokad kommer att bli kontaktad av din vårdcentral. Vi vädjar till alla att inte ringa och fråga utan du kan vara trygg med att du blir kontaktad, säger Jonas Almgren, vaccinsamordnare.

Beslutet att pausa Astras vaccin ligger på Folkhälsomyndigheten: Astra Zenecas vaccin pausas som en försiktighetsåtgärd i väntan på EMA:s utredning — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

- Utifrån nuvarande informationsläge är det inte möjligt att säga hur detta påverkar planeringen längre än den här veckan, och det är inte mycket mer vi kan säga i nuläget, säger Jonas Almgren.

Kontakt:
Jonas Almgren, vaccinsamordnare, och David Edenvik, biträdande smittskyddsläkare, nås via presstjänst på 010-242 40 30, press@rjl.se

Angående frågor kring motiveringen att pausa Astras vaccin hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten.