Nya virusvarianten omikron bekräftad i Jönköpings län

Nya virusvarianten omikron bekräftad i Jönköpings län

En person hemmahörande i Jönköpings län har bekräftats ha den nya virusvarianten omikron. Personen har varit på resa i något av de länder som Folkhälsomyndigheten utpekat som riskområden.

Personen har lindriga symtom och har inte behövt sjukhusvård. Utöver detta kommer vi inte att kommentera något mer, med hänsyn till patientsekretessen.

- Med tanke på att allt fler fall av denna variant hittas både i omvärlden och i andra delar av Sverige var det inte oväntat att fall skulle dyka upp även här, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Sedan i fredags, den 26 november, rekommenderas alla resenärer från södra Afrika att testas för covid -19 vid ankomst till Sverige, samt ett nytt test efter fem dagar och stanna hemma under sju dagar.

- I nuläget misstänker vi att virusvarianten omikron är mer smittsam, men finns inget som pekar på att den orsakar allvarligare sjukdom än deltavarianten som är den dominerande just nu, säger Malin Bengnér. Att vaccinera sig med minst två doser är fortfarande det bästa sättet att skydda sig själv och andra mot smitta.

Det finns för närvarande fler fall från Jönköpings län och andra län som analyseras för omikron. Region Jönköpings län kommer att sammanställa och presentera antalet nya bekräftade fall en gång i veckan, inledningsvis på måndagar.

Statistik finns också hos Folkhälsomyndigheten: Statistik om SARS-CoV-2 virusvarianter av särskild betydelse — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)

Kontakt: Smittskyddsläkare Malin Bengnér är tillgänglig för intervjuer klockan 13-14 och nås via presstjänst på 010-242 40 30 eller press@rjl.se.