Nu kan röntgen göra hembesök hos boende på Höglandet

Nu kan röntgen göra hembesök hos boende på Höglandet

Två personer står framför en vit röntgenmaskin
Lena Fritzén från Familjen Kamprads stiftelse var glad över att kunna lämna över bilnycklarna till Oskar Löfgren, verksamhetschef för röntgen i Region Jönköpings län och hoppades att den nya mobila röntgenutrustningen ska komma till nytta för många äldre invånare, som kan få diagnostik i sina hem. Foto: Mikael Bergström

Med en ny mobil utrustning för slätröntgen kan nu Höglandssjukhuset göra hembesök hos boende på Höglandet som behöver röntgen för bland annat misstänkt fraktur eller uppföljande kontroll - och som har svårt att ta sig till sjukhuset.

På onsdagsförmiddagen 7 oktober rullade en liten skåpbil med texten ”Röntgen på väg till patienten” fram till huvudentrén på Höglandssjukhuset i Eksjö.

Det var dags för överlämning och premiärvisning av den första slätröntgenmaskinen i Jönköpings län som är möjligt att köra hem till en patient.

Röntga misstänkta frakturer

– Den här utrustningen kan vi köra ut till exempelvis äldreboende. Med slätröntgen kan vi röntga olika misstänkta frakturer inklusive lungor, vilket är en vanlig undersökningsmetod för den här patientgruppen. Det ger en bättre tillvaro för äldre patienter som slipper komma in till sjukhuset. Så detta är en satsning på nära vård, säger Maire Puolakka, områdeschef röntgen, Höglandet.

Nässjö och Vetlanda kommuner är först ut med att få besök av den mobila slätröntgen. Mats Petersson, socialchef i Nässjö kommun, konstaterar att den mobila slätröntgen kommer att få stor betydelse för många äldre som bor i Nässjö kommun.

”Kan få diagnostik hemma”

– Vi jobbar hela tiden med tanken på nära vård. Att all den vård som inte behöver vara på sjukhus ska flyttas ut. Här kan vi få diagnostik i den boendes lägenhet och till exempel undersöka symtom på lunginflammation, säger han.

Han pekar på den betydelse som detta kommer att få för många ”Esther”, alltså sköra invånare, ofta äldre med stort vårdbehov, som till exempel drabbas av fallskada. I dag måste de få hjälp med transport till sjukhuset, där möta nya människor och sedan hem igen, med den oro det skapar.

– Det stora patient- och medborgarvärdet ligger i att vi flyttar den nära vården dit människor finns, säger Mats Petersson.

Tre exemplar donerat till Småland

Det är familjen Kamprads stiftelse som donerar tre exemplar av den mobila slätröntgen, med tillhörande liten skåpbil, till de tre regionerna i Småland; Jönköping, Kalmar och Kronoberg, värda cirka 1,2 miljoner styck.

Donationen är en del i initiativet ”Kraftsamling i Småland” och sker med anledning av covid-19 och den utsatthet som pandemin innebär för sköra äldre.

”Hoppas komma äldre till del”

– När vi träffas i styrelsen brukar vi fundera på vad vår donator hade gjort för att hjälpa äldre. Därför lämnar vi över gåvan utan några motkrav. Ni använder den på det sätt ni behöver, men vi hoppas att det ska komma de äldre till del, förklarade Lena Fritzén, ledamot i stiftelsen när hon lämnade över bilnycklarna.

Det lovade Oskar Löfgren, verksamhetschef för röntgen i Region Jönköpings län.

– Vi ska göra vårt yttersta för att framförallt använda utrustningen för äldre patienter. Vi har tidigare haft tankar på en mobil slätröntgen och planerade i våras för en förstudie. Men sedan kom Coronapandemin. Den största målgruppen blir nog patienter där vi kan utesluta en fraktur, vilket gör att patienten slipper åka till sjukhus, säger Oskar Löfgren.

Röntgenbilderna skickas till sjukhus

En annan målgrupp räknar man med blir uppföljande kontroller efter operationer för att se att läkningen går som tänkt. Röntgenbilderna skickas sedan enkelt från enheten till röntgen på sjukhuset där röntgenläkare direkt kan bedöma bilden och ta ställning till åtgärder.

Bakom den mobila slätröntgen finns företaget Solutions for tomorrow. Dess vd Mattias Gullstrand samt grundaren Jan Bååt beskrev företagets mångåriga engagemang för att skapa bra röntgenlösningar och hur den nya mobila maskinen uppfyller alla krav på smidighet att flytta, lätt att torka av och ergonomisk arbetsmiljö.

– Vi har sedan tidigare arbetat med bra slätröntgenmaskiner för sjukhus. Nu vill vi få ut dem från sjukhus och då är detta en pilot. Vi vill göra nytta och skapa förändring, med patienten i fokus, säger Jan Bååt.

Röntgensjuksköterska Jan Söderlund ingår i en arbetsgrupp för maskinen och studerade den ingående:

– Den är lägre än andra maskiner och smidigare. Betydligt mer användarvänlig, konstaterade han.