Lokala allmänna råd införs i Jönköpings län

Lokala allmänna råd införs i Jönköpings län

Två kvinnor och en man står vid varsitt ståbord
Region Jönköpings län höll presskonferens tisdag 3 november 2020 om de lokala allmänna råden i Jönköpings län. Från vänster Mia Frisk (KD) regionstyrelsens ordförande, Malin Bengnér, smittskyddsläkare och Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör. Foto: Mikael Bergström

Från och med idag, tisdag den 3 november 2020, införs lokala allmänna råd i Jönköpings län, på grund av ökad smittspridning av covid -19.

I Region Jönköpings län har det skett en kraftig ökning i antalet personer som har diagnosticerats med covid-19. Ett ökat antal patienter vårdas på sjukhusen och ökningen syns även inom särskilda boendeformer för äldre, SÄBO.

– Nu krävs en skärpning. Du måste ta ditt ansvar för att minska smittspridningen. Jag vill inte höra talas om en ökad smittspridning i länet på grund av fester, shopping, semesterresor, större middagar eller bilträffar på Asces etcetera. Om alla följer rekommendationerna bidrar vi till en bättre situation för vårdens medarbetare som fortfarande är trötta efter den tuffa våren, säger Mia Frisk (KD), regionråd.

– Jag kan inte nog betona allvaret i den negativa trenden vi ser. Nu krävs det en riktig förändring av vårt beteende i samhället och det är allas personliga ansvar att få stopp på smittspridningen. Om vi inte tar krafttag nu riskerar vi att stå inför en liknande situation som i våras med ännu större samhällspåverkan. Vi måste gemensamt bryta smittkedjor och platta till kurvan. Ta inga risker, följ råden och skydda dig själv och dina nära och kära från att bli allvarligt sjuka, säger landshövding Helena Jonsson.

Folkhälso­myndigheten i samråd med regionens smittskyddsläkare samt Länsstyrelsen i Jönköpings län har bedömt det nödvändigt att börja tillämpa lokala allmänna råd.

– Vi smittspårar intensivt och de lokala råden är utformade efter var vi ser att smittan sprids mest. Vi behöver framför allt undvika sammanhang där många personer samlas, till exempel inomhusmiljöer som köpcentrum, badhus och gym. Vi behöver också undvika fester och andra sammankomster, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér. 

– Om vi alla hjälps åt kommer vi i sjukvården orka med att hjälpa alla de som behöver vår insats, säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör. 

Folkhälsomyndigheten beslutar att följande allmänna råd ska tillämpas i Jönköpings län:

  • Var och en bör, om möjligt, undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med
  • Var och en bör avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek,
  • Var och en bör avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
  • Alla verksamheter i regionen eller i regiondelen bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Detta kan exempelvis innebära att verksamheten minimerar antalet besökare vid samma tidpunkt, öppettiderna anpassas och verksamheten erbjuder digitala alternativ.
  • Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Sådana åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.

Beslutet gäller omedelbart och till och med 2020-11-24. Beslutet kan förlängas. Samma råd införs i Hallands och Örebro län

Läs mer på https://www.folkhalsomyndigheten.se/  och följ Folkhälsomyndighetens pressträff för mer information: https://www.youtube.com/watch?v=vSxBCLADlmc&feature=youtu.be

Klockan 15 håller Länsstyrelsen och Region Jönköpings län en gemensam digital presskonferens. Journalister är välkomna att delta. Skriv in dig på mötet med namn och vilket medieföretag du representerar.

På mötet deltar från Region Jönköpings län: Mia Frisk (KD), regionråd Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör Malin Bengnér, smittskyddsläkare

Från Länsstyrelsen deltar Helena Jonsson, landshövding, mfl

Länk för dig som vill följa presskonferensen:

https://vimeo.com/474967359/5d2ee30e5d

Kontakt Region Jönköpings län
Presstjänsten: 010-242 40 30

Kontakt Länsstyrelsen
Presskommunikatör Jens Mattsson: 010-223 64 42