Länets tre sjukhus i toppskiktet i ”Bästa sjukhus”

Länets tre sjukhus i toppskiktet i ”Bästa sjukhus”

Hand som håller i en bukett tulpaner.
Länets tre sjukhus hamnar i toppskiktet i klassen mellanstora sjukhus när tidningen Dagens Medicin gör sin rankning för åttonde året. Foto: Johan W Avby

Värnamo sjukhus, 2:a plats, Länssjukhuset Ryhov 4:a och Höglandssjukhuset 6:a. Länets tre sjukhus ligger väl samlade i toppskiktet när tidningen Dagens Medicin onsdag 22 januari 2020 för åttonde året presenterar sin rankning ”Bästa sjukhus”.

– Det är väldigt roligt för länets invånare, men också för chefer och medarbetare i Region Jönköpings län, att länets tre sjukhus får så bra placeringar i årets granskning av Dagens Medicin. Det är en bekräftelse på en riktigt bra hälso- och sjukvård med hög medicinsk kvalitet vid våra sjukhus, säger Jane Ydman, tillförordnad regiondirektör.

Granskningen av Dagens Medicin handlar om de medicinska resultaten vid landets sjukhus, uppdelade i tre kategorier för universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus.

Mellanstora sjukhus

De tre sjukhusen i Jönköpings län återfinns alla bland de mellanstora sjukhusen (totalt 34 sjukhus) och har under de åtta åren av granskning fått fina placeringar.

När den enorma mängden av självrapporterad och jämförbar data sammanställdes av tidningen till omkring 130 indikatorer hamnade Länssjukhuset Ryhov i topp de fyra första åren i rad!

Sedan dess har skillnaderna mellan länets tre sjukhus jämnats ut. Åren 2016-2018 har Värnamo sjukhus varit både tvåa och femma för att 2018 hamna på förstaplats. Tätt efter, på andraplats, kom Höglandssjukhuset, som under de här åren arbetat sig upp från en tolfteplats.

Ännu bättre medicinsk kvalitet

I årets mätning kommer Värnamo sjukhus på en andraplats, efter Västerviks sjukhus. Dagens Medicin konstaterar att sjukhuset får fortsatt höga poäng i kategorien patientenkäter, men att det inte riktigt räckte för att behålla första platsen. Samtidigt har sjukhuset förbättrat sig i kategorien medicinsk kvalitet och tar ett ”jättekliv” när det gäller ekonomi (kostnad per DRG-poäng).

Länssjukhuset Ryhov har legat stadigt på en sjätte- och sjundeplats, fortfarande i jämförelse med 35 andra sjukhus, och hamnar i år på fjärdeplats.

– Det är mer angeläget än någonsin att lyfta fram dem som levererar goda resultat och få en bättre förståelse för vad just de sjukhusen gör för att nå dit. Att sprida nya idéer och insikter kan förhoppningsvis bidra till ett ännu större utbyte mellan professionerna och arbetsplatserna och ge en skjuts framåt för dem som bör hyllas, säger Christina Kennedy, chefredaktör för Dagens Medicin, i den egna tidningen.

Läs mer på Dagens Medicin

Sjukhusrankningen genom åren

Dagens Medicin började jämföra och ranka sjukhus 2012, i tre klasser; universitetssjukhus, mellanstora och mindre sjukhus. Alla sjukhus i Jönköpings län tillhör klassen mellanstora sjukhus. Tidskriften listar de som hamnar på plats 1 - 12. Så här har våra sjukhus legat till i klassen mellanstora sjukhus genom åren.

2018

1. Värnamo sjukhus

2. Höglandssjukhuset

7. Länssjukhuset Ryhov

2017

5. Värnamo sjukhus

6. Höglandssjukhuset Eksjö

7. Länssjukhuset Ryhov

2016

2. Värnamo sjukhus

6. Länssjukhuset Ryhov

12. Höglandssjukhuset Eksjö

2015

1. Länssjukhuset Ryhov

12. Värnamo sjukhus

2014

1. Länssjukhuset Ryhov

4. Värnamo sjukhus

2013

1. Länssjukhuset Ryhov

2. Värnamo sjukhus

2012

1. Länssjukhuset Ryhov

4. Värnamo sjukhus

(Extern län

  • Region Jönköpings län - Nyheter och pressmeddeland